Борисов и Вучич говорят по телефона за магистрали и газ

Премиерите на Сърбия и България са провели продължителен разговор по телефона, във връзка с инфраструктурните проекти, свързващи Сърбия и България. Конкретният повод за разговора е предстоящото откриване на важна част от коридор 10, която се изгражда от българските компании Евроалианс и Грейс Груп холдинг. Това е южната част на паневропейският Коридор №10 (Залцбург – Любляна – Загреб – Белград – Ниш – Скопие – Велес – Солун). Строителството на магистралата бе разделено на 5 ЛОТА, като три от тях се изпълниха от българските строителни компании. Изключително интересен е участакът Грделица (Горно Поле) – Царичина Долина, както и ЛОТ2: Пътища и мостове од Тунел Предеяне до Царичина Долина, изпълнени от „Трейс“

Трасето на магистралата премоства на пет пъти река Южна Морава и пресича на три места международна жп линя Ниш-Скопие. В участъка е изпълнен пътен възел „Предеяне“ който осигурява връзка във всички посоки и тол станция.

Най- голямото съоръжение е Мост 11 с дължина от 510 м а вторият по дължина е мост 9 с дължина 450 м. Най-големият отвор при големите съоръжения е при Мост 9 с дължина 55 м, изпълнен като предварително напрегната кутия. Изпълнени са 340 бр. предварително напрегнати греди, най-големите от които с дължина 49 м и тегло 100 т.

Общата бройка на пилотите е 1 054 с обща дължина 15 920 м. Изпълнени са 4 420 метра подпорни конструкции от бетон, пилоти, армонасип и габиони с обща дължина 4 420 м. ; каменна облицовка на рака Южна морава с обща дължина 750 м. Защитата на откоса е с дължина 520 м, височина над 60 м и обща квадратура 15 300 м2.

В участъка на трасето се намира и магистрален път М-1, успоредно на новоизграждащата се магистрала, който се премества в участък с дължина от 1 400 м.

Строителството на магистралния участък в долината на р. Южна Морава е интересно от инженерна гледна точка и е истинско предизвикателство: директното трасе на бъдещата магистрала се развива в силно пресечен планински терен, в долината на реката, като успоредно на нея, преминава и електрифицирана еднопътна жп линия, както и двулентов главен път Е75. В участък от 1 400 м е предвидено изместване на съществуващото трасе на главен път Е 75, изграждат се подпорни и укрепителни стени. Преди старта на строителните работи, да бъде осигурен достъпа до обекта, бе необходимо да се изградят три временни преминавания на р. Южна Морава всяко с дължина около 30 м, както и да се изградят временни преминавания на жп линията с жп прелези.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства усилията на Сърбия по пътя ѝ към ЕС и определи реализацията на проектите за транспортна, инфраструктурна и енергийна свързаност като ключови за развитието на региона. Сръбскят премиер е похвалил българските изпълнители, а голямата част от разговора е била посветена на общите газопреносни проекти.

„От ключово значение е и реализацията на проектите за интерконектор между България и Сърбия и разширението на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Това ще гарантира енергийната сигурност за страните ни”, подчертал е министър-председателят Бойко Борисов.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Ovo menja sliku Srbije. Da se ljudi ponose, da vide koliko je Srbija napredovala, koliko može da ide brže, drugačije i uspešnije.

Публикация, споделена от Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) на

Start typing and press Enter to search