4 правила, за тази работа, която ви тежи

Всички знаем какво е да имаме задачи, с които не ни се захваща, и само ги отлагаме. Занимаваме се с какво ли не друго, но само и само да не е това, което отдавна е време да свършим, а не ни се захваща с него. В крайна сметка този навик, да се отлага, е вреден, защото ви натоварва психически и емоционално. Ето защо ви предлагаме 4 лесни стъпки, за да превъзмогнете усещането, което ви предизвиква да отлагате.

1. Установяване на причината

Най-честата причина е страх. Притеснявате се от провал. Или искате да го направите перфектно и това ви блокира. Понякога причината е дори страх от успех. Важно е да установите, защо изпитвате страх и тогава лесно ще го отстраните. Не се страхувайте да предприемате каквото и да е. Много по-добре е да действате и да се провалите, отколкото да не се проваляте, защото не правите нищо. Инерцията е лош другар.

2. Много работа

Ако това, което трябва да свършите е с много голям обем, то най-лесният начин да преодолеете психическата преграда е да разделите на няколко малки части огромната работа. Отделяйте по 20 минути на ден, за да работите по този огромен проект и ще видите как неусетно големият обем от работа се е стопил, а и през цялото време няма да усещате мъчителното чувство за вина, че не правите нищо по темата.

3. Сутрин рано

Първото, което трябва да направите сутрин е да поработите поне 15 – 20 минути по задачата, която най-много ви тежи. Дори докато си пиете кафето подгответе нужното – телефони, контакти, някаква информация. Дори и да са дребни приготовления – те са крачка напред. На следващата сутрин ще продължите от следващ етап. Но когато денят ви е започнал с дори и малко работа по най-нежеланото, след това усещането на тежест, че имате гадна задача, с която не ви се захваща, няма да ви мъчи. Защото малко или много все нещо сте направили.

4. Почивката е най-важна

Почивката е най-важна от целия работен процес. Тя е тази, която ви зарежда с нови сили, още енергия, идеи и дава неусетно правилните решения. Най-ефективната схема е на всеки 25 минути да почивате 5 минути. Но най-добрият метод за справяне с нежеланите задачи е да не ги отлагате, а точно обратното – да ги свършите веднага. Или поне малко да поработите над тях, но всеки ден, например – сутрин рано…