Франс Тимерманс пред БНР: ЕК ще работи усилено върху българския план за възстановяване

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери, че комисията ще работи усилено върху българския план за възстановяване. Страната ни очаква 6 милиарда и 600 милиона евро по плана, стана ясно вчера. В интервю за БНР Тимерманс не пое ангажимент, че първото авансово плащане може да бъде направено преди края на годината.

„Обикновено Комисията се нуждае от поне два месеца – подчертавам поне два месеца – за да прегледа и оцени плановете. Ще започнем веднага да работим по него. Обещах лично на министър-председателя, че ще работим много усилено по въпроса и ще водим диалог по него. Не мога да кажа, че това ще се случи преди края на годината, защото с всяка страна членка процесът отнема поне два месеца. Единственото обещание, което мога да дам, е, че започваме работа от първия ден“.

На въпрос доколко е реалистично страната ни да затвори въглищните централи до 2038 или 2040-та година, Тимерманс каза, че е необходима гъвкавост и изрази удовлетворение, че се осъзнава колко е важно да се извърви този път.

Цялото интервю с Франс Тимерманс можете да чуете в предаването „Събота 150“, което ще започне в 9:30 ч. 

Материалът Франс Тимерманс пред БНР: ЕК ще работи усилено върху българския план за възстановяване е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search