Йордан Божилов: В Брюксел НАТО подчерта своето единство

Завръщането на САЩ в НАТО и възстановяване на единството в алианса. Това са сред резултатите от Срещата на върха, която се проведе в Брюксел, които очерта пред БГНЕС Йордан Божилов – председател на Софийски форум за сигурност.

Много интересна среща, която очертава значителни задачи пред алианса в близките поне 10 години – така я обобщи експертът. Той обясни, че една такава среща дава първо политическа оценка на ситуацията за сигурност, на ролята на НАТО и очертава насоките накъде да се развива. "От тази гледна точка мисля, че имаме ползотворна, богата на идеи и на съдържание среща“, каза той.

Експертът изтъкна няколко важни неща от нея. Първото нарече: Завръщането на САЩ в НАТО. „Знаете, че Доналд Тръмп започна една политика на отдръпване, на критика към НАТО, която беше възприета доста нееднозначно от европейските съюзници. Байдън заяви, че САЩ са твърдо ангажирани с НАТО, със сигурността на Европа“, каза той. Второто, което изведе като резултат е възстановяване на единството в НАТО. „Имаше доста сериозни противоречия предишните година-две между Гърция и Турция, Франция също се намеси в този спор, имаше доста голямо изостряне на напрежението, но на тази среща НАТО подчерта своето единство“, заяви Йордан Божилов. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search