Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носители на наградата на ЕП за европейски гражданин на 2021 г.

Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носителите на наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2021 г.

Отличието ще им бъде връчено днес на официална церемония в Никозия.

Двамата кипърски творци и активисти за мир от двете части на разделената страна – поетесата Неше Яшън и режисьорът Паникос Хрисанту, са удостоени с престижната европейска награда за сътрудничеството им в създаването на документалните филми „Нашата стена“ и „Моята родина“.

Тяхната многостранна работа насърчава помирението между двете кипърски общности чрез изкуство и поезия, се подчертава в мотивите за присъденото им отличие.

Неше Яшън е дъщеря и сестра на известни кипърско-турски поети. Стиховете ѝ са преведени на повече от 20 езика, носител е на много литературни награди. Тя преподава в Университета на Кипър.

Поетесата е много популярна на острова и заради активното си участие в усилията за обединение на Кипър. Песента „Моята родина” по нейни стихове и музика на кипърско-гръцкия композитор Мариос Токас се е превърнала в химн на борбата за единство на страната и се изпълнява масово на всички митинги, акции за мир и двуобщностни събития.

Режисьорът Паникос Хрисанту е известен с документалните си ленти за различни аспекти на политиката по Кипърския въпрос, придавайки им лични, човешки измерения.

Материалът Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носители на наградата на ЕП за европейски гражданин на 2021 г. е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search