Все повече хора ги оценяват като ефективно средство за справяне с несигурността и промените в личния живот, в работата и в бизнеса – сочи проучване на BetterUp Labs

Светът през последните години преминава от криза в криза и това увеличава усещането за несигурност и тревога. То се прехвърля в работата, личния живот и бизнеса, отразявайки се на всички аспекти от живота ни. Затова донякъде е очаквано и увеличаващото се търсене на коучинг услуги у нас през последните месеци. Тази тенденция се отчита от българския център за личностно развитие Mahama’s Life School, а сходни изводи показва и ново изследване на BetterUp Labs, публикувано през август 2022 г. в International Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring. Според изследването, коучингът се оценява като средство, помагащо ефективно на хората да се справят с несигурността и в частност на служители при промени в кариерата.

В началото на пандемията всички преживяхме колективна травма, изразяваща се в страх, неяснота, сериозни промени както на ежедневно битово, така и на глобално ниво. Годините на непредсказуема и непрекъсната промяна се отразиха негативно на мнозина. Последва война, големи геополитически промени, енергийна криза, инфлация и т.н. Всичко това доведе до нарастващо напрежението сред хората, а много от тях дори изгубиха основните цели в живота си.

Новото изследване на BetterUp Labs, насочено към коучинга по време на криза и проведено сред 1055 участници, показва неговата ефективност като инструмент за подпомагане на благосъстоянието на хората в условията на криза, промяна и несигурност. То показва, че коучингът може да помогне на хората не само да се ориентират в промените, а и на свой ред да се променят заедно с тях. Нещо повече – той е от полза както на индивида, така и на неговото семейство или организацията, в която работи.

Любопитно е също, че според проучването, виртуалният коучинг лице в лице може да помогне за изграждането на по-голяма устойчивост, автентичност и цялостно благополучие на човек. В рамките на изследването се сравняват резултатите на хора, които са получили неограничен виртуален коучинг лице в лице в началото на пандемията от COVID-19 и група хора, които не са получили коучинг. Основните параметри, по които се сравнява, са благополучие, удовлетвореност от живота, справяне и израстване след стрес, както и положителна перспектива за бъдещето.

Резултатите, отчетени след работа с коуч, са свързани основно с въздействието на стреса, породен от несигурността и промяната. Те показват, че коучингът оказва цялостно влияние не само в дома, а и на работното място, отразява се позитивно на капацитета и благосъстоянието на хората в личния и професионалния им живот.

Проучването установява, че коучингът ефективно помага на хората да устоят на негативното въздействие на промените и несигурността и да продължат да се развиват в труден период и криза. Коучингът е помогнал на много хора да се предпазят от страха, разсеяността и усещането за безпомощност. Именно тези фактори могат да навредят на начина на живот и да се проявяват в способността на човек да работи и да има ефективни взаимоотношения с околните.

Хората, които са работили с коуч, са имали положителни резултати по отношение на ключови показатели като благополучие, включително оптимизъм и удовлетвореност от живота, както и резултати, свързани с продуктивността на работата им. Те са постигнали 22% по-високи резултати по отношение на продуктивността си, в сравнение с тези, които не са получавали коучинг сесии. Хората, които не са работили с лайфкоуч, са отбелязали спад в същите области.

„Резултатите от изследването на са изненада за нас. Нашата практика също показва, че коучингът може да окаже цялостно позитивно въздействие върху хората, тяхното целеполагане, удовлетвореността им от живота и отношенията им с околните“ – посочва Мая Бонева основател на Mahama’s Life School. Центърът събира на едно място различни специалисти и използва тяхната експертна оценка, за да предложи ефективно решение за подобряване на емоционалното и физическото здраве стъпка по стъпка.