„Мравин и планетата Гора“ – как от мравката стана слон

Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот – Госпожица Бътърфлай. Така започва приключението им, в което ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия.
„Това е първата книжка, в която се говори за еднополови двойки и е за деца. Затова стана от мравката слон, защото всяко първо нещо създава определен дискомфорт на хората, които не са готови за него. Самата книжка показа, че тази дискусия е супер необходима“, заяви Радина Петришка.
„Темата за ЛГБТИ семействата е малко обсъждана в България. Всеки път, когато тя бъде повдигната, се поражда подобна дискусия. Винаги се чудим защото се случва така. Никой от тази група хора не провокира подобна агресия. Може би това е породено от страх. От това, че хората не познават това общество. Имат изградени стереотипи, на които са стъпили, а те се предават от човек на човек. Така се получава едно огромно чудовище, което заплашва цялото общество. Лично аз бих го сравнила и с начина, по който се подхожда и към други маргинализирани групи – ромите, хората с увреждания и тези, претърпели насилие. Обществото не знае как да комуникира с тях. Реално ние ги виждаме, но си затваряме очите и не общуваме с тях, защото не знаем какво да им кажем“, допълва Елена Генова. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search