Най-често използваните лъжи на работа

Случва се на всеки човек да “послъже” понякога, а това е характерно не само в къщи, а и на работното място. Правим го по най-различни причини: да прикрием някоя грешка, да избегнем критики или наказание, за да направим по-добро впечатление и пр.
Както знаем обаче, “на лъжата краката са къси” и рано или късно тя ще бъде разкрита. Ето защо винаги по-добрия избор е да кажем нещата такива, каквито са, дори и да се чувстваме неудобно от истината.
За да не се изложите някога, изричайки лъжа или още по-лошо – да рискувате да загубите работата си, ви предлагаме да обърнете внимание на следните ситуации, по простата причина, че те са сред най-често срещаните, в които заместваме истината с лъжа.

1. Ще го свърша с удоволствие
Подобна фраза, разбира се звучи позитивно, но в много случаи тя се произнася от вежливост и желание да се угоди на някой, стоящ по-високо от нас.
Ако обаче изречете това, то предполага, че поемате на 100% ангажимента да свършите обещаното.
Ако по принцип не можете да отказвате и при вас това е по-скоро черта на характера, отколкото склонност към послъгване, то поне се опитайте да се споразумеете за разумни срокове.
Ако обаче изобщо не искате да вършите нещото, то най-добре си прехапете езика, преди да излъжете, колко щастлива бихте била да го направите.

- Advertisement -

2. Нямам въпроси
Ако ви поставят задача, която не сте разбрала напълно, не бива да си придавате интелигентно изражение и да отговорите на запитването на шефа си, че нямате никакви въпроси. Това, че имате въпроси, не ви прави глупава – напротив, то е сигнал за ръководството, че имате желание да изпълните задачата възможно най-добре и в срок.

3. Всичко върви по план
Понякога хората ги е срам да си признаят, че това, което трябва да е готово например утре, още не е докоснато. Ето защо те съобщават, че всичко върви по план, вместо да кажат, че поради огромния си мързел, изпълнението на задачата съвсем не е близо… В конкретния случай, една по-безобидна лъжа би била да кажете, че полагате всички усилия, за да завършите всичко по план, след което да запретнете ръкави и да го направите наистина.

4. Повреди ми се алармата за събуждане (попаднах в задръстване)
Навремето, когато все още се използваха будилници за събуждане, вероятно 80% от тях бяха дефектни, тъй като повреденият будилник беше най-често срещаната лъжа за закъснение. Днес, с алармите на мобилните телефони, това е по-неправдоподобно оправдание, но затова пък задръстванията за живеещите в големите градове са истинска мана небесна по отношение оправдаването на закъсненията.
Разбира се, правилно е вместо да се оправдавате и лъжете, просто да се извините за закъснението и незабавно да започнете да работите.

5. Както винаги сте прав
Изобщо не е нужно винаги да правите четки на началника, като го лъжете колко е прав. Това може да ви се върне много лошо, ако ви се падне да изпълните нещо, което виждате, че изобщо не е правилно. Но както се казва – “всеки си плаща за гяволиите”, така че другия път си помислете дали ще използвате лъжата в инструментариума си от “гяволъци” за ласкателство на шефа.