Президентът Радев: Планът за възстановяване трябва да бъде променен

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.

„Ако се запознаете с оценката на Брюксел и препоръките за нашия план, ще разберете, че не е просто желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Просто трябва, това ни го казват дори оттук, точно поради липсата на достатъчно перспектива и устойчивост“, каза държавният глава.

Прехващането и принудителното приземяване на самолета на Райънеър над Беларус е в разрез с международното право, заяви президентът Радев.

Президентът посочи, че паралелно с изразяването на безпокойство трябва да се търси диалог с Русия и се мотивира така:

„Ако продължим да стоим твърде разделени с Русия, къде ще отиде тя. Знаете, че тя може да поеме и по друг път, знаете за все по-голямото сближаване с Китай. Така че трябва да се търси балансът, трябва да се търси диалогът“.

На въпрос на „Хоризонт“ защо вчера не е изразил позицията си за принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск преди началото на заседанието при положение, че това са направили повечето европейски лидери, той отговори:

„Вземането на отношение от мен, когато представлявам страната в Европейския съюз, е в Съвета на Европейския съюз. Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета, което е абсолютно нарушение на международното право, правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Причината за прехващането е категорично в разрез с международното право“.

По въпроса за Северна Македония президентът каза, че се очаква развитие в средата на юни.

Start typing and press Enter to search