Проф. Мирослав Попсавов отбеляза 70-годишнината си с концерт в зала „България“

На 23 ноември уважаваният хоров диригент проф. Мирослав Попсавов отбеляза с концерт в зала „България“ своята 70-годишнина. Маестрото я отпразнува официално през изминалата 2020-а, но поради усложнената тогава обстановка честването беше отложено за тази есен.

Свързваме името на проф. Попсавов не само с дългогодишната му преподавателска работа в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, но и с редица хорови състави, с които твори – смесения хор при Руската църква в София „Св. Николай Мирликийски“, Хорa на софийските девойки, мъжките хорове „Славяни“ и „София“, както и смесения Софийски ортодоксален хор, на който е основател.

За юбилейния си концерт проф. Попсавов избра да излезе на сцената с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и с програма, озаглавена „Шедьоври на православната музика“. Този избор очевидно е продиктуван от факта, че изявеният артист има специално отношение към източноправославната музика. Тя  го съпътства от десетиления, а вече 20 години той ръководи Хора при столичния катедрален храм „Света Неделя“.

Повече за програмата на честването диригентът разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“. Чуйте в звуковия файл.

Материалът Проф. Мирослав Попсавов отбеляза 70-годишнината си с концерт в зала „България“ е от НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search