Славчо Нейков: Въглищата са вече в „икономическа кома“

„За съжаление в България темата за зеления преход се свързва основно с енергетиката и основно с въглищата, а тя не е нито само енергетика, нито само въглища. Става дума за нов тип икономика, става дума за нови инвестиционни възможности. Така че днешната конференция е свързана с енерегетиката, но и със земеделието, транспорта и с умните градове“, каза пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт  преди конференцията  „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”.

„Изпълнението на тази концепция е обезпечено финансово на ниво ЕС. Можем да кажем,че само за България в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 12 милиарда лева, отделно по Фонда за справедлив преход са още около 2,5 милиарда лева. Даже имам притеснение дали ще можем да усвоим тези пари чрез представяне на адекватни проекти. Има концепция, има пари, а вече има и законодателство. Така че, трябва да си свършим работа на национално ниво„, посочи още Нейков.

Кабинетът изпраща в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

По думите на Нейков присъствието днес на конференцията в България на заместник-председателя на Европейската комисия, който отговаря за Европейския зелен пакт, Франс Тимерманс, е знак, който говори, че това освен израз на уважение, но и че имаме сериозни проблеми в разбирането какво правим и какво трябва да правим. То мисля, че има основание за притеснение в това отношение, затова и предстоят сериозни разговори с ЕК. Защото се хвърлят в публичното пространство едни дати докога ще си копаем кюмюр в държавата…“, каза още Нейков.

По думите му въглищата са вече в „икономическа кома„:

„Не решението на политиците ще предпостави следващите стъпки, а действията на пазара. А пазарните механизми постепенно изхвърлят въглищата. Тук е важен вече социалният елемент и заетостта на тези хора, които тярбава де се преориентират, което няма да е лесно“, твърди Нейков.

След протеста на миньорите: Дата за закриване на въглищните централи – не по-рано от 20 години

Според него следващият елемент е енергийната сигурност, който е свързан с темата за енергийната бедност.

„По отношение на въглищните централи днес имаме ясен план, че не можем да продължим по същия начин, но отсъства какъвто и да било план какви са алтернативите„, коментира темата в „Преди всички“ и Георги Стефанов от WWF, модератор в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”.
Георги Стефанов
„В тази ситуация българските политици не са мислили досега дългосрочно. А ЕС изисква държавите да планират дългосрочно своето законодателство. Над 7 милиарда лева са средствата в ЕК, които ще могат да се използавт от България в областта на въглищните централи. Но тези пари не се дават, за да потушим социално напрежнение, те се дават за инвестиции и нов тип работни места.
„Цари дългогодишен популизъм у нас. А измененията на климата, които се случват у нас, за тях обществото плаща по – висока цена от приходите от причинителите на изменението на климата“, твърди Стефанов от зелените.
По думите му срокът 2038 година, този срок е изкуствен:
„Защото след 2030 година – ние нямаме да имаме никакви въглищни мощности, мога да се обзаложа в публичното пространство. Защото ние трябва да направим големи реформи за разбиването на енергийния монополизъм у нас „, каза Стефанов.

Още по темата в звуковите файлове.

Материалът Славчо Нейков: Въглищата са вече в „икономическа кома“ е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search