Турция и Армения започват преговори за нормализиране на отношенията

Пратеници на Турция и Армения имат насрочена среща днес в Москва за започване на преговори за нормализиране на отношенията между двете страни, като очакванията са разговорите да завършат с установяване на дипломатически отношения и отваряне на границите след години на влошени отношения.

Ако бъдат отворени границите между двете държави това ще е в интерес на редица страни, сред които не само Турция, но и Русия, Иран и Азербайджан.

От три десетилетия Турция и Армения нямат дипломатически и търговски връзки, а преговорите са първия опит за нормализиране на отношенията след мирен договор от 2009-та година, който така и не беше ратифициран.

Връзките между Ереван и Анкара са обтегнати, заради масовото избиване на 1 милион и половина арменци от Османската империя през 1915 година.

За Армения събитията от Първата световна война са геноцид, а Турция приема, че множество арменци са убити при сражения със силите на Османската империя, а по време на конфликта за Нагорни Карабах през 2020 година, Анкара подкрепи Азербайджан срещу Армения.

Материалът Турция и Армения започват преговори за нормализиране на отношенията е от НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search