В Германия започват преговори за съставяне на правителство на коалицията „светофар“

В Германия започват коалиционни преговори за съставяне на правителство между социалдемократическата партия, Зелените и либералите. Това обявиха председателите на трите партии, които биха влезли в т.нар. коалиция „светофар“, наречена така заради партийните им цветове.

Германия да се откаже от въгледобива още през 2030 година – това е една от целите на трите партии. Три седмици след парламентарните избори в Германия победилата на вота социалдемократическа партия похвали досегашната работа на сондиращите екипи.

Пестелив на думи беше вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц: „Харесва ни резултата. Ново начало и напредък – това е мотото ни и можем да ги постигнем. Точка.“

„Правителство, което представлява обществото и е на висотата на нашето време – това е духът на споразумението ни. А финансирането на тази нова политика ще дойде през нови инструменти“, каза Аналена Бербок, съпредседател на Зелените, но не навлезе в повече подробности, освен че бъдещата коалиция ще се стреми към инвестиции за опазването на климата и дигитализацията.

За сега трите партии не са договорили конкретни финансови ангажименти. Апетити към поста на финансовия министър има лидерът на либералите Кристиян Линднер, но и той не навлезе в конкретика.

„Влизането в коалиция зависи от възможността да водим либерална политика. Много сме доволни от общите позиции, които постигнахме“, обясни Кристиян Линднер, председател на либералната партия, която трябваше „да преглътне“ гарантирана минимална работна заплата от 12 евро на час срещу отказа от увеличаване на данъците и запазване на забраната за поемане на нов държавен дълг.

Либералите, които се застъпват за строга финансова дисциплина, са се съгласили на енергийни помощи, но са се наложили да няма ограничения на скоростта на автомагистралите.

Още в понеделник се очаква партийните структури да одобрят започването на коалиционни преговори, а при техен успех Германия може да има ново правителство още преди Коледа.

Материалът В Германия започват преговори за съставяне на правителство на коалицията „светофар“ е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search