Затягането на мерките срещу Covid се отлага за понеделник

Два са възможните варианти, които се предлагат в плана на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, които да ограничат разпространението на коронавируса. Единият е зеленият сертификат да се възприеме като вход за посещение на обществени и културни мероприятия, а другият е частично затваряне. Решението на Министерството на здравеопазването ще стане ясно най-рано в понеделник. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

И двата варианта вече са изпратени до представители на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе предвид и тяхното мнение. В понеделник ще заседава Съветът по епидемиология към Здравното министерство. Тогава най-рано ще стане ясно на кой вариант се спира министерството и от кога точно влиза в сила. Поръчани са 1 млн. антигенни теста, в случай че бъде предпочетен вариантът със зелените сертификати, обяви министър Стойчо Кацаров.

Тестването ще се извършва само от сертифицирани лаборатории. Само те имат право да издават сертификати. Цената на манипулацията, която ще се плаща от хората, все още не е определена. Засега ще е според ценоразписа на лабораториите.

От вчера в социалните мрежи се появиха клипове на заведения в столицата, пред входовете на които се тестват посетители. Министър Кацаров заяви, че тези тестове ще бъдат платени от държавата, само ако са взети от сертифицирана лаборатория. Ваксинирането срещу Covid засега остава по желание.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Материалът Затягането на мерките срещу Covid се отлага за понеделник е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search