Ако постоянният стрес Ви кара да се чувствате дезориентирани, безпомощни и напълно износени, то Вие най-вероятно страдате от синдрома на „професионалното изпепеляване“. Когато сте професионално изпепелен, проблемите изглеждат непреодолими, всичко изглежда мрачно и изглежда трудно да съберете енергия – нека направим нещо по вашия въпрос.

Нещастието и откъсването в следствие на професионалното изпепеляване могат да заплашат вашите работа, отношения и здраве. Но професионалното изпепеляване може да се лекува. Ако усетите симптомите в ранен етап, могат да ви помогнат дори методите за борба с депресията. На по-късен етап, възстановяването може да отнеме повече време и усилия, но все пак може да възстановите своя баланс като преразгледате приоритетите си, отделите време за себе си и потърсите подкрепа.

Какво представлява симптома на професионалното изпепеляване?

Професионалното изпепеляване е състояние на емоционално, умствено и физическо изтощение предизвикано от прекомерен и продължителен стрес.Появява се когато се чувствате съкрушени и неспособни да се справите с определени изисквания. С продължаване на стреса започвате да губите интерес или мотивация да изпълнявате определена роля на дадено място.

Професионалното изпепеляване намалява продуктивността ви и изсмуква енергията ви, като оставя чувство за повишаваща се безпомощност, безнадежност, циничност и негодувание. Евентуално може да се почувствате така, сякаш няма какво повече да дадете.

Повечето от нас имат дни в които се чувстват отегчени, претоварени или неоценени. Ако се чувствате по този начин през повечето време, то вие се доближавате до професионално изпепеляване.

Вие сте на път към професионално изпепеляване ако:

Всеки ден е лош ден.

Грижите за работата или семейството ви се виждат като загуба на енергия.

Изтощени сте през цялото време.

По-голямата част от времето ви е прекарано в изпълнение на задачи, които мислите за глупави или смазващи.

Чувствате се така сякаш нищо от това което вършите не е съществено или оценено.

Отрицателния ефект на професионалното изпепеляване се отразява на всички аспекти от живота ви – включително вашия дом и социален живот.Също така може да предизвика дългосрочни физически проблеми водещи до уязвимост към настинки и грип. Поради тези причини е важно да се борите с професионалното изпепеляване веднага.

Как да се справим с професионалното изпепеляване

Разпознай: Следете за симптомите

Обърни: Премахнете щетите, като контролирате стреса и потърсите помощ

Издръжливост: Изградете издръжливост към стреса, като се погрижите за физическото и емоционалното си здраве

Разликата между стрес и професионално изпепеляване

Професионалното изпепеляване може да е следствие от постоянен стрес, но не е същото като твърде много стрес. Стреса като количество включва прекалено много: прекалено много напрежение, което води до прекалено много раздаване от ваша страна визически и психически. Хората под стрес все още имат въображение, мислейки си, че ако поемат контрола в свои ръце ще се почувстват по-добре.