Синдромът на професионално изчерпване “бърн аут” /burn out – изгаряне/ е описан за първи път през 1974 г. от Freudenberger H.J. при работещи в социални служби, които след около година работа ставали депресивни и емоционално изчерпани, нервни и раздразнителни, цинични и подозрителни към хората, с които работели / Freudenberger H.J., Staff Burnout; J Soc Issues;1974; 30; 159-165/.

Обобщено, този синдром бихме могли да опишем като състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора. Най-често той се развива при работещите в различните сфери на здравеопазване, образование, обслужване, занимаващи се всекидневно и интензивно с проблемите на други хора / здравословни, социални или психологически /. Тази дейност често е съпътствана от отрицателни емоции – гняв, възмущение, страх, отчаяние.

Решаването на проблемите на хората /пациенти, ученици, безработни и социално слаби/ не винаги е лесно достижимо, което прави ситуациите неясни и подтискащи. Работещите при такива условия са застрашени от емоционално изчерпване и риск от “бърн аут”.

Как да се предпазим от професионално изпепеляване

Започнете деня с успокояващ ритуал. Вместо да скочите веднага от леглото, прекарайте поне 15 минути в медитация, писане в дневник, нежно протягане или четене на нещо което ви вдъхновява.

Започнете здравословното хранене, упражнения и навици за сън. Когато се храните правилно, фокусирате се върху физическата активност и почивате достатъчно, ще имате енергия и издръжливост да се справите с изискванията и трудностите.

Поставете граници. Не се претоварвайте. Научете се да казвате „не“ на молбите в свободното ви време. Ако това ви се струва трудно, си припомнете, че казването на „не“ ви позволява да кажете „да“ за нещата които наистина искате да направите.

Правете си ежеднени почивки от технологиите. Отделете си време от деня, през което напълно да се откъснете. Махнете лаптопа, изключете телефона и спрете да проверявате електронната поща.

Подхранете своята изобретателност. Изобретателността е мощна противоотрова на професионалното изпепеляване. Опитайте нещо ново, започнете забавен проект, или продължете любимо хоби. Изберете дейности, които нямат нищо общо с работата.

Научете се да контролирате стреса. Когато сте на път да се изпепелите, може да се чувствате безпомощни. Но имате много по-голям контрол над стреса отколкото си мислите. Да се научите да контролирате стреса може да ви помогне да си върнете баланса.

Възстановяване

Понякога е твърде късно да предотвратим професионалното изпепеляване – вече сте минали точката на срив. В такъв случай е много важно да вземете на сериозно вашия проблем. Опитите да преминете изтощението и да продължите само ще предизвикат по-сериозни емоционални и физически щети.

Въпреки че съветите за предотвратяване също действат на този етап, възстановяването изисква определени стъпки.

Въстановяване първа стъпка: Намалете темпото

Когато сте достигнали последния етап, пренастройването на мисленето ви и грижата за вашето здраве няма да решат проблема. Трябва да се насилите да намалите темпото или да си вземете почивка. Премахнете колкото се може повече ангажименти и дейности. Дайте си време за почивка, размисъл и лечение.

Възтановяване втора стъпка: Потърсете подкрепа

Когато сте изпепелен, природния ви защитен механизъм ви кара да се изолирате, за да запазите малкото ви останала енергия. Но приятелите и семейството са по-важни от всякога в трудните моменти. Обърнете се към хората, които обичате за подкрепа. Просто споделете как се чувствате с някой.

Възстановяване трета стъпка: Преосмислете постиженията и приоритетите си

Изпепеляването е неоспорим знак, че нещо в живота ви не е както трябва. Отделете време да помислите за вашите надежди, постижения и мечти. Откривате ли нещо, което е наистина важно за вас ? Изпепеляването е възможност да преоткриете това, което ви прави истински щастливи и да смените курса.