Ново регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата Wherewework, собственик на Kaderabotim.bg у нас, показва, че 32% от българите ще си потърсят друга работа, а 19% – допълнителен ангажимент, за да се справят с инфлацията

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година. Това става ясно от ново регионално проучване на Wherewework – водещата румънска мрежа от 14 регионални платформи за местни общности от служители и работодатели, известна у нас под името Kaderabotim.bg. Изследването показва, че повечето от участниците от 5 държави ще имат нужда от увеличение на заплатите с 20-30%, за да се справят с инфлацията. Между 59-77% от респондентите обаче не са били информирани за никакво увеличение от страна на работодателите си. В България този процент е най-висок – 77% от българските служители казват, че не са били информирани за възможно увеличение на възнагражденията.

Проучването е проведено в периода между декември 2022 г. и март 2023 г. с 12 801 служители от България, Гърция, Румъния, Унгария и Република Молдова, работещи в сферата на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски стоки, здравните услуги и др. То отразява нагласите на служителите в Централна и Източна Европа относно увеличаването на техните възнаграждения в контекста на по-високата инфлация през последните месеци.

От 5-те участващи в проучването държави, България е страната с най-много служители, които получават увеличение на заплатите само ако заемат определени позиции (14%). Повечето работещи у нас (36%) посочват, че ще се справят много трудно с инфлацията, тъй като месечните им плащания и разходи вече обхващат голяма част от заплатата им. За сравнение 8,2% от румънците и 7,6% от молдовците заявяват, че биха се справили добре дори и да не получат увеличение на заплатите.

 

“Наблюдаваме, че повечето служители се надяват на увеличение на заплатите с 20-30%, но работодателите все още не са ги уведомили за такива. Това е важен сигнал за компаниите, особено като значителна част от хората (между 32-43%) споделят, че биха потърсили друга работа, ако не получат увеличение на заплатата“ – посочва Костин Тудор, основател и главен изпълнителен директор на Wherewework с представителство в България под името Kaderabotim.bg.

Според резултатите от проведеното проучване, посветено на увеличаването на заплатите в контекста на инфлация, 32% от българите ще си потърсят нова работа, ако не получат по-високо възнаграждение, а 19% ще си потърсят допълнителен ангажимент. От него става ясно още, че повечето български фирми (34%) увеличават заплащането на служителите си всяка година, следвани от работодателите, правещи това само след преговори със служителите (29.61%) или при постигнати добри резултати (20.41%).

Групата Wherewework, която управлява Kaderabotim.bg у нас, е една от най-големите мрежи платформи за служители и работодатели в региона на Централна Европа с 1 милион потребители и присъствие в Румъния, Полша, Чехия, България, Гърция, Украйна и Молдова, Алжир, Египет, Мароко, Тунис, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Kaderabotim.bg е, част от Wherewework – мрежа от регионални онлайн общности от служители и работодатели с присъствие в 14 държави. Целта на платформите е да предостави място за активен диалог за нуждите на участниците на пазара на труда, като по този начин създаде по-прозрачен и ефективен пазар на труда. Kaderabotim.bg предлага на търсещите работа в България информация за работодатели, заплати, подробности за начина на провеждане на интервюта за работа в конкретни компании, социални придобивки и предоставя ефективни инструменти за работодателска марка (т.н. Employer Branding) и др. Благодарение на патентован алгоритъм за изкуствен интелект, платформата също така предоставя достъп до персонализирано, спрямо потребителите, съдържание и инструменти. Потребирелите на Kaderabotim.bg могат лесно да сравнят заплатата си спрямо средната такава в същата сфера чрез инструмента „Заплотоизмерител“, да създадат или актуализират безплатно своето CV с професионален дизайн от шаблони и да намерят ценни ресурси за кариерно развитие, стратегии за намиране на работа и изграждане на нужните умения за перфектния служител. Платформата Wherewework стартира през 2011 г. в Румъния, а днес вече присъства в Република Молдова, Унгария, Чехия, Гърция, Украйна, Полша, България, както и в пет страни от арабския свят – Тунис, Алжир, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.