Ангажиментът на Нестле България е част от инициативата „Нестле се нуждае от младите“, през която са преминали над 630 младежи у нас

56 ученици от професионалните гимназии „Никола Й. Вапцаров“ и „Джон Атанасов“ се запознаха с истинския работен процес в най-голямата компания за производство на храни и напитки у нас – Нестле България. Те посетиха фабриката на компанията в София, която е един от трите компетентни центъра в Европа за производство на Кит Кат, като от България шоколадовият десерт се изнася за над 50 държави. Те ще получат реален шанс да стартират своята професионална кариера, като за целта трябва да покрият критерии като доказване на успех в училище, интервю и специален тест.

Събитието се проведе по повод международната седмица на дуалното образование и е част от инициативата „Нестле се нуждае от младите“ и в чиито рамки компанията се включва и в проекта на Министерството на образованието ДОМИНО. Нестле България е един от първите партньори, които реализират принципа на „учене чрез работа“, като по този начин компанията осигурява на учащи реална работна среда, в която те да натрупат опит и знания за тяхното кариерно развитие след завършване на средното им образование.

5-ма 12-класници от ПГ по механоелектроника „Никола Й. Вапцаров“ вече две години 3 пъти в седмицата и съвместно с техните ментори от фабриката на Нестле се включват в реалния процес на работата, като се ангажират да помагат за поддържането на производствените линии в техническа изправност. В Деня на отворените врати в Нестле България те за първи път влязоха в ролята си на ментори и посрещнаха учениците от 10 клас, които ще имат шанса също да се включат в практическите обучения. Първата задача за тях беше да построят поточна линия с подръчни материали, като целта е да покажат логическа мисъл, технически умения и иновативен подход.

„Нестле България има дългосрочна традиция в подкрепата на младите хора и развива своите стажантски и практикантски програми повече от 20 години. Щастливи сме, че за 3-та поредна година организираме местно събитие, посветено на дуалното образование, и отваряме отново вратите си за младите хора, които ще имат възможността да се запознаят с производствения процес във фабрика София от първо лице.“, сподели г-н Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България. Той допълни, че между 2014 и 2019 г. в Нестле България са преминали през работа, стаж или практика над 630 младежи до 30-годишна възраст.

България следва примера на швейцарския модел на дуално обучение, като там вече две трети от учениците се обучават именно в тази форма на образование. Това сподели в специален поздравителен адрес Нейно Превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария в България. Изпълнителният директор на Агенция по заетостта – Драгомир Николов допълни, че ролята на Нестле България е да бъде мотиватор за младите да бъдат дейни, конкурентоспособни и развиващи пазара на труда у нас.

Гости на Деня на отворените врати в Нестле България бяха Министерството на образованието и науката в лицето на Румяна Костадинова, главен експерт Дирекция „Професионално образование и обучение“, г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София и Агенция по заетостта в лицето на г-жа Христина Лаловска-Елкина, началник отдел „Услуги по заетостта”, Дирекция „Регионална служба по заетостта”.

„Благодаря на Нестле за дългогодишната подкрепа в общите ни усилия да помогнем на младите да намерят своето място в професията“, коментира Ваня Кастрева и допълни, че възможността да се учат чрез работния процес ще спомогне не само за кариерното им ориентиране, но и за личностното им развитие. Тя посочи като пример Петър Стоилов, който е първият българин, заемащ длъжността изпълнителен директор в Нестле България и Нели Ангелова, която от България отговаря за комуникациите на компанията в целия Югоизточен район.