Сертификат от Международната асоциация за спортни науки дава възможност на български специалист да изготвя ДНК-базирани тренировъчни режими

Спортният психолог Владимир Новков се обучава по програмата Elite Trainer и получава допълнителна квалификация, фокусирана върху влиянието на гените върху ключови процеси в човешкото тяло

Владимир Новков вече е част от световната мрежа от специалисти, обучени по програмата Elite Trainer на Международната асоциация за спортни науки (International Sports Science Association ─ ISSA). Чрез придобитата квалификация той ще пренесе в страната ни опита и знанията на водещи фитнес инструктори и експерти, ангажирани с изграждането на високоефективни спортни програми. Общият принцип, на който функционират част от тях, е свързан със следването на персонализирани насоки, съобразени с особеностите, закодирани в генома на всеки човек.

„Направих тази крачка от професионалното си развитие, търсейки възможност да помогна на хората, с които работя, да постигнат оптимални резултати – независимо дали тренират професионално, или просто искат да поддържат тялото си във форма. Вярвам, че най-добрият и бърз начин това да стане, изисква индивидуален подход, базиран на информацията, записана в нашата ДНК, която не се променя през целия ни живот“ – коментира младият мъж.
Владимир Новков е личностен, спортен и социален психолог. Има магистърска степен в специалност „Социална и юридическа психология“ към Софийския университет. Автор е на програма за личностна трансформация, фокусирана върху изграждането на ключови умения за поддържане на оптимален хранителен и тренировъчен режим.

Вече почти година той е част от екипа на българската компания Re:Gena, която предлага персонализирани услуги в областта на функционалната геномика, в т.ч. ДНК изследвания, генетични консултации и индивидуални режими. Там той работи с първия сертифициран екип по нутригеномика в България и заедно създават трансформационната спортна програма Re:Start, съобразена с индивидуалните специфики, които всеки човек носи в своята ДНК. Тя се основава на утвърдени научни постижения в областта на спорта, психологията, диететиката и нутригеномиката.

Новков започва обучението си към ISSA в края на 2019 година. Организацията му дава достъп до опита и знанията на световно признати специалисти с обещанието да повиши качеството и ефективността на двигателните програми, които изготвя за своите клиенти. Обучението протича на няколко етапа и стартира с курс за персонални треньори, фокусиран върху стратегии, свързани с дефинирането на целите и подхода при изготвянето на режим.

След това Новков получава допълнителна квалификация като „Transformation Specialist“. Уменията и техниките, които изучава по време на курса, са насочени към промяна на поведенчески модели, свързани с физическото, ментално и емоционално здраве на човека. Подготовката му дава възможност да работи ефективно с клиенти с различен профил, включително спортни атлети, непрофесионалисти, представители на различни възрастови групи, мъже и жени с хронични заболявания и други.
Българинът избира да включи в обучението си по програмата Elite Trainer специализирания курс „DNA-Based Fitness Coach“. Той е насочен към изграждането на ДНК-базирани тренировъчни режими, отчитащи ролята на конкретни гени с научно доказано влияние върху ключови процеси в човешкото тяло. Част от тези процеси са свързани с усвояването на основни макро- и микронутриенти, индивидуалните реакции на организма към различни типове упражнения, генетично обусловени хранителни навици и други. Анализът на ДНК предразположенията се прави посредством изследване, за което се изисква проба, взета чрез натривка на вътрешната страна на бузата.

Обучението завършва със специализиран курс по нутриционистика, базиран на връзката между храненето, здравето и поддържането на добра физическа форма. Ресурсите, включени в него, дават насоки на спортния психолог, свързани с установяването на пълноценни хранителни навици и поддържането на високоефективна диета, съобразена с индивидуалните нужди на всеки човек.

**
Re:Gena е българска компания, която предлага доказано работещи решения в сферата на персонализираната медицина и функционалната геномика. Те включват генетични изследвания, услуги и цялостни програми, свързани с тяхното приложение, включително интерпретативни доклади, индивидуални консултации и режими, изготвени от експерти в областта на генетиката, храненето, спорта, психологията и други. Решенията, част от портфолиото на Re:Gena, дават персонализирани насоки и подкрепа при изграждането на хранителни и спортни режими, промяна на навиците и начина на живот, както и при превенцията и овладяването на редица хронични заболявания и здравни проблеми, свързани с начина на живот. Компанията работи както със специалисти в здравната сфера, така и с крайни потребители. Re:Gena е ангажирана с предоставянето на информация и експертиза в помощ на хората, които искат да вземат работещи и ефективни мерки в грижата за своето здраве и външен вид.
За International Sports Science Association (ISSA)
ISSA е водеща световна организация, ангажирана с професионалното развитие на фитнес инструктори, спортни треньори, специалисти по хиропрактика, физиотерапевти и различни специалисти в областта на здравната грижа. Тя провежда дистанционни курсове за задълбочена теоретична и практическа подготовка на фитнес експерти, съчетавайки традиционни и иновативни подходи, основани на актуални проучвания в сферата. Асоциацията е основана от водещи изследователи в сферата на фитнеса, представители на научните среди и успешни практици. Към днешна дата ISSA провежда 24 сертификационни обучения, а сертифицираните към организацията специалисти са над 400 000 в 174 държави.