Количеството раздадени кредити у нас става все по-голямо след падането на комунизма. Като причина за това повишение се отчита сложната икономическа обстановка в държавата. Важен момент се окачва фактът, че от приблизително пет години банките допълниха много изисквания за отпускане на кредити на граждани, с което затрудниха взимането на заем. В стремежа си да подсигурят индивидуалното си спокойствие, хората които искат да вземат кредит преоткриха нова ниша на кредитния пазар, която се разви изключително бързо. Това са бързите кредити, давани от небанкови финансови компании.

След настъпването на финансовата икономическа рецесия и нашата държава попадна под нейните удари. Много хора останаха без работа и започнаха да се нуждаят от спешни финансови средства на кредит, за да покрият своите разходи. Оказва се, че този вид кредити всъщност упражняват сериозна социална функция, която закрепва финансово обществото.

Причина за растящото количеството раздадени бързи кредити, е увеличението на броят компании, предлагащи тези потребителски услуги, дори вече онлайн. С развитието на интернет технологиите кандидатстването за бърз кредит става все по-лесно и достъпно. Прогнозите са след време да се намалят процентните ставки при този модел заеми, които до сега стъпваха на високия кредитен риск, поеман от кредитора.

Очакванията за напред са броят на желаещите да получат бързи кредити да се покачва все повече, както това се наблюдава през последните месеци. Причината за това развитие е повишеното ниво на обслужване, изготвяне на промоционални оферти, все по-добрите условия и тяхното изпълнение. Като цяло всички претърпяха загуби от рецесията, както граждани, така и фирми. Когато изпитваме сериозни парични затруднения, взимането на бърз кредит е единствен вариант да се измъкнем от критични моменти.

Хората не са запознати, че мигновеното кредитиране датира от края на 20 век и отначало е било под формата на социални изгоди за парично затруднени семейства. Така, че бързите кредити за някои се оказват единственият спасителен вариант.