Бойко Методиев Борисов е известен български политик, основател и лидер на политическата партия ГЕРБ. Той е бил министър-председател на Република България в трите последователни правителства, като е постигнал впечатляващо дълъг рекорд от 9 години, 10 месеца и 14 дни на този пост.

Преди да се занимава с политика, Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР в периода между 2001 и 2005 година. В тази роля той е бил удостоен със званието генерал-лейтенант. След това Борисов е станал кмет на Столичната община в периода между 2005 и 2009 година.

Бойко Борисов е известен с решителността си и енергията, която посвещава на работата си. Той е реализирал множество инициативи, насочени към подобряване на живота в страната и на живота на българските граждани.

В качеството си на министър-председател на България, Бойко Борисов е провеждал успешна икономическа политика и е осъществил редица реформи, насочени към укрепване на правовата държава и подобряване на живота на гражданите. Той е бил активен и в международната арена, като е представлявал България на множество важни срещи и форуми.

Кратка биография

Бойко Борисов е признат за един от най-влиятелните политици в България и е известен със своето преданост към работата си и към страната си. Независимо от мненията и оценките, които се дават за него, той е безспорен фактор в политическия живот на България.

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя, България. Той е син на Методи и Венета Борисови. Бащата му е бил служител в Софийско градско управление на МВР, а майката му е работила като начална учителка в Банкя.

Бойко Борисов има сестра Красимира, която е педиатър. Семейството му е от скромен произход, като Борисов е растърнал в бедните квартали на Банкя. Въпреки трудните условия за живот, Бойко Борисов успява да получи образование и да се утвърди като влиятелен политик в България.

Бойко Борисов е завършил Софийското гимназиално училище „Св. Климент Охридски“ и след това е постъпил в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е започнал да изучава икономика. Впоследствие обаче, той е напуснал университета, за да се присъедини към МВР.

Бойко Борисов има дългогодишен опит в полицията, където е заемал редица постове, включително главен секретар на МВР.  През октомври 2005 година Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство (68,5%).  Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година. След това е решил да се занимава с политика и е основал партията ГЕРБ. Той е бил избран за министър-председател на Република България три пъти и е постигнал значителни успехи в управлението на страната.

СПОРТ

Бойко Борисов е известен със своето специално отношение към спорта, като през 1978 година започва активно да се занимава с карате. Той има черен пояс със 7-и дан по карате, като според Цончо Колев, дългогодишен треньор на националния отбор на България по карате, Борисов може да е получил черен колан за заслугите си като администратор, но не и като спортист.

През 2019 година по време на официално посещение в Южна Корея, Борисов получава почетен 9-и дан по таекуондо. Освен като каратист и таекуондист, Борисов е регистриран и като футболист на „Витоша“ (Бистрица), отбор, който се състезава в Югозападната „В“ аматьорска футболна група.

През 2011 година Борисов води в допитване за „Футболист на годината“ на „Дарик Радио“ и първоначално твърди, че няма да прояви скромност и ще си вземе наградата, ако спечели. Впоследствие обаче заявява, че приема първото си място в анкетата като протест на феновете срещу българския футбол.

През 2012 година „Витоша“ (Бистрица) печели Купата на Аматьорската лига, като във финалния мач Борисов се отчита с асистенция за победния гол. През сезон 2013/14 „Витоша“ е в „Б група“, а Борисов е картотекиран в състава. Той дебютира в професионалния футбол в мач срещу „Раковски“, който завършва 0 – 0, като става най-възрастният футболист (на 54 години), играл в А или Б група на българското футболно първенство.

През сезон 2013/14 футболен отбор „Витоша“ е бил включен в „Б група“ на българското футболно първенство, като Бойко Борисов бил вписан в състава на отбора. Той дебютира в професионалния футбол в мача срещу отбора на „Раковски“, който завърши без голове – 0:0. Това го направи най-възрастният футболист на висшето ниво на българския футбол, който е играл в „А“ или „Б“ група. Въпреки това, имаше съобщения в медиите, че Борисов не е бил вписан в разширения състав на отбора, който се подава час преди мача, следователно не е имал право да се появява на терена.

 

Бойко Борисов в изкуството

На 1 април 2019 г., в Деня на шегата, българският скулптор Андрей Врабчев изработва и поставя на площад „Гарибалди“ в София двуметров паметник от полиестерна смола, който изобразява Бойко Борисов със светещи в червено очи. Скулптурата има вграден охранителен сензор и тонколона, която при приближаване до нея започва да звучи с популярни реплики на министър-председателя на фона на песента от 1990-те години „Батальонът се строява“. Сутринта на същия ден, около 10 часа, авторът на проекта го демонтира. В момента скулптурата се намира до Дома на хумора и сатирата в Габрово.

През януари 2021 г., Бойко Борисов подарява на сръбския президент Александър Вучич картина, на която са изобразени те двамата как правят оглед на работния процес по газопровода „Балкански поток“ през юни 2020 г. в България. Автор на картината е художникът Симеон Кръстев.

 

ПРАВИТЕЛСТВА