На 6 ноември General Dynamics European Land Systems (GDELS) стартира производството на бронираните бойни машини PIRANHA 5 във фабриката на стратегическия си румънски партньор – държавното предприятие Uzina Mecanică București (UMB), което отбелязва важен етап в програмата PIRANHA 5 за румънската армия. На церемонията присъстваха министър-председателят на Румъния Людовик Орбан, министърът на отбраната Николае Чука и министърът на икономиката, енергетиката, бизнес средата и туризма Виржил Попеску, както и посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем и посланикът на Швейцария в Румъния Артур Матли.

През януари 2018 г. като част от плана на румънската армия за модернизиране на остаряващите колесни машини на сухопътните си войски, GDELS подписа договор с румънската армия за доставка на до 227 бронирани бойни машини PIRANHA 5 в шест различни конфигурации, които ще бъдат произведени в Румъния в рамките на проекта за стратегическо сътрудничество и обмен на технологии между GDELS – Mowag и румънската компания Uzina Mecanică București (UMB).

„Стратегическото сътрудничество между GDELS и UMB е отличен пример за това как планираме да модернизираме нашите въоръжени сили със съвременни технологии. Освен това, то представлява чудесна възможност за румънската икономика да укрепи и поддържа нашата национална индустриална база в този важен сегмент, включително с възможностите за експорт. Горд съм да кажа, че 80% от инвестицията, която влагаме в този проект, ще се върне в полза на нашата местна икономика“, заяви премиерът на Румъния г-н Людовик Орбан, който отбеляза, че неслучайно е избрал именно това събитие за първата си официална публична изява след встъпването си в длъжност.

„За нас е изключителна чест и сме много признателни, че премиерът Орбан, министърът на икономиката Попеску и министърът на отбраната Чука присъстват на церемонията по откриването днес и бих искал да подчертая стабилния и ясен ангажимент на GDELS да стане стратегически доставчик на сухопътни системи за румънската армия.

Откриването на местната производствена линия в UMB бележи първата голяма стъпка към установяване на нашето устойчиво сътрудничество с надеждни румънски партньори“, коментира д-р Томас Кауфман, вицепрезидент на GDELS. „Големият обмен на технологии и местното производство на PIRANHA 5 също представлява огромна възможност за бъдещето на румънската индустрия.“

„Румъния отново доказа, че има капацитет да произвежда висококачествени военни продукти в рамките на собствените си граници. Заводът на UMB е модернизиран и приведен в съответствие с международните стандарти, благодарение на този договор, и сега е едно модерно производствено съоръжение за ключов проект от нашите програми за военни поръчки. Сътрудничеството с GDELS ще изведе UMB на водеща позиция сред румънската военна индустрия “, заяви Михай Рафиу, генерален директор на UMB.

General Dynamics European Land Systems (GDELS) е една от компаниите, поканени да участват в търга за придобиването на нови бронирани бойни машини за българските сухопътни войски и в предложението, което подготвя, също е отделено значително място на трансфера на технологии и дългосрочното партньорство с българската индустрия.

За компанията

General Dynamics European Land Systems със седалище в Мадрид, Испания е част от General Dynamics (NYSE:GD). GDELS оперира на шест различни локации в Европа – Австрия, Чехия, Германия, Испания и Швейцария. С над 2 300 висококвалифицирани служители компанията проектира, изработва и предоставя земни бойни системи от световен клас, включително колесни и верижни машини, амфибии, мостови системи, оръдия и амуниции на клиенти в цял свят.

За повече информация посетете: www.gdels.com