Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии имаше честта да е домакин на визитата на министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония – Ясутоши Нишимура, и делегация от японски бизнес лидери. Посещението бе по покана на INSAIT и съвпада с първата година от откриването на института.

Делегацията, която включваше представители на водещи японски компании придружи министър Нишимура в това негово първо посещение в България от 50 години насам. Целта на визитата бе обсъждането на възможности за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите, както и подписване на съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ сектора и в областта на иновациите между двете страни.

В началото на посещението заместник министър-председателят Пеканов и министър Нишимура обмениха идеи и виждания, след което научният директор на INSAIT – проф. Мартин Вечев, представи института и прогреса постигнат от откриването му през април 2022 г. По-късно, проф. Люк Ван Гоол, световно-признатият учен в сферата на изкуствения интелект, който се присъедини към екипа на INSAIT през август 2022 г., представи изследователските проекти, по които работи в института.

Проф. Вечев отбеляза, че посещението на японския министър и бизнес делегацията е събитие от изключителна значимост за INSAIT и българската технологична екосистема.

На срещата присъстваха японският посланик в България – Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, заместник-ректорът на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Георги Вълчев и изпълнителният директор на INSAIT – Борислав Петров.

Г-н Васил Терзиев, известен български предприемач, представи основните трендовете сред стартъпите в България. Сред участниците в срещата бяха Тенко Николов, главен изпълнителен директор и Иво Ценов, основател на SiteGround, стратегически поддръжници на INSAIT. SiteGround беше първата българска компания, която инвестира значителна сума за привличането на учени от световна класа, като проф. Люк Ван Гоол, които да правят научни изследвания в България.

INSAIT организира и среща, която предостави възможност на представителите на японската бизнес делегация да се срещнат с обещаващи български стартъпи като LatticeFlow, Alcatraz AI, AMPECO, LimeChain и други. Сред представителите на бизнеса от японска страна присъстваха изпълнителни управители на водещи компании като Hitachi, NEC, Mitsui, Sumitomo, Murata и други.

Визитата на Министър Нишимура и японската бизнес делегация бележи важен момент в развитието на INSAIT и българската технологична екосистема, затвърждавайки връзките между България и Япония в сферите на информационните технологии и иновациите.

*

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, разположен в София, България, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. INSAIT е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на

международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери. Повече информация може да откриете на: https://insait.ai