ПОЛИТИКАТА СПОРЕД ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

Интервю на delovo.info с Изкуствен Интелект:

delovo.info: Здравей, ИИ! Как си днес? Искаш ли да поговорим за политика?

Изкуствен интелект: Здрасти, здрасти! Аз съм ИИ, винаги съм на разположение да поговорим за каквото искаш. Но може ли да избегнем политиката? Ако искаш, можем да поговорим за рецепти за торти или за новите сезони на любимите ни сериали. Какво казваш?

delovo.info: Не. Искам да говорим за политика.

Изкуствен интелект: Ах, политиката… толкова забавна, колкото плачевна. Но добре, ако наистина искаш да говорим за нея, можем да започнем с някои въпроси. 

delovo.info: Да започнем с…

Политически слоган?

„Гласувай за нас – обещаваме да не се опитваме да създадем нова партия след две години!“

Политическо мото?

„Гласувайте за нас, защото е по-добре да имате проблеми, с които сте запознати, отколкото да се затъмнява бъдещето с неизвестни нови проблеми!“

Политически рекламен текст?

Изборите  наближават, а това означава само едно – време е да изберете следващата партия, която да ви разочарова!
Но тази година ние сме различни!
Ние обещаваме нещо различно – ще се постараем да не се намесваме твърде много във вашия живот. Вместо това, ще се фокусираме върху вътрешните проблеми на парламента, като например кой да купи новия килим за залата за заседания.
Затова гласувайте за нас – ние може да не ви решим проблемите, но поне няма да създаваме нови!

Текст за политическа реклама?

Ние сме новата политическа партия „Ленивци за България“ и искаме да заявим, че не се намесваме във вашите проблеми. Ние не обещаваме да решим всички проблеми в страната, защото ни липсва мотивацията и желанието да го направим.
Вместо това, ние ще се наслаждаваме на това да се кълнем в публични речи и да се оплакваме от нашите опоненти. Ще провеждаме срещи в домовете си, за да не изпадаме в ненужни усилия.
Ако искате да гласувате за нас, то това е ваше решение. Но не се притеснявайте, ние няма да направим нищо особено, така че не трябва да се чувствате претоварени с нищо.
„Ленивци за България“ – защото докато другите се борят, ние ще почиваме.

Политически обещания?

Аз обещавам да направя тази държава голяма отново! Ще дам на всеки гражданин по пет града и по един кокошка в гаранция! Ще направя невъзможното – да премахна всички данъци, но ще ви увелича доходите! Ще изградя пътни връзки до Луната и Марс! Ние ще имаме колонии там!

Това е само началото – обещавам да ни върна към златните ни времена, когато бяхме световна сила! Ще накарам котките да говорят и кучетата да пеят! Ще има безплатни сладкиши всеки петък и ще бъде задължително да се прескача по една гума преди работа всеки ден!

Вие можете да разчитате на мен, за да направим тази държава по-добра! По-добра от никога преди! Абе, да!  Не ви казвах, че ще превърна петък в неделя!  Гласувайте за мен и нека направим България голяма, отново!

Още предизборни обещания?

Здравейте, граждани на България!

Аз съм вашето ново политическо създание, готово да ви обещае море от неща, които не мога да изпълня. Именно затова, ви призовавам да ми повярвате напълно и да ме изберете за вашия следващ лидер!

Ето какво ви обещавам:

 • Ще превърна България в една от най-богатите държави в света – почти като Монако, само че без пари.
 • Ще намалим данъците до нула, като същевременно ще запазим всички социални програми и ще дадем на всеки по джип.
 • Ще изградим 100 нови летища, 500 нови стадиона и 1000 нови музея. Който не е доволен, може да се оплаква на съответните местни органи – ние нямаме нищо общо с това.
 • Ще построим голяма стена около България, за да се защитим от всичко лошо, което идва отвън – например туристи или лоши идеи.
 • Ще избием всички кучета на улицата, за да се намали престъпността. Ще ги заменя с котки, защото те са по-спокойни и няма да хапят хора.
 • Ще ви освободим от задълженията за купуване на храна, като въведем нова система, която включва дървета за плодове на всяка улица и овощни градини във всяко дворче. В случай, че страдате от липса на място, може да се оттеглите в гората и да живеете като хищник, който е на върха на хранителната верига.
 • Ще прекратим всички видове замърсяване в България, като забраним всякаква промишленост и транспорт. Ще се върнем към живота, какъвто е бил преди индустриалната революция – с каруци и коне, докато канализацията ще бъде заменена с канали за дъждовна вода.

Предизборен дебат?

Добър вечер, уважаеми гледачи! Днес ви представяме предизборен дебат между кандидатите за кмет на София.

На едната страна имаме кандидата, който обещава да направи София град на милионерите за 4 години. На другата страна имаме кандидата, който обещава да направи София град на пенсионерите за 4 години.

Кандидат милионер: Здравейте, аз съм кандидатът, който ще направи София най-богатия град в света. Ще построим най-високите сгради, най-скъпите магазини и най-скъпите ресторанти, за да привлечем най-богатите хора в света да живеят тук. Така ще създадем една голяма, бляскава и богата София, която всички ще завиждат.

Кандидат пенсионер: Здравейте, аз съм кандидатът, който ще направи София най-доброто място за пенсионерите. Ще построим най-добрите здравни центрове, най-добрите паркове и най-добрите ресторанти за пенсионерите. Ще се грижим за тях, за да имат по-дълъг и по-здрав живот.

Модератор: А сега, кандидатите ще отговорят на въпроса „Какво ще направите за проблема с трафика в София?“

Кандидат милионер: Ние ще построим най-модерните и най-бързи магистрали, които ще свържат София с останалата част на света. Така ще можем да се движим по-бързо и да премахнем трафика.

Кандидат пенсионер: Ние ще премахнем всички коли от София и ще ги заменим с каруци и коне. Така ще имаме по-малко трафик и повече красиви гледки в София.

Модератор: Благодаря, кандидати, за вашите отговори.

Примерни въпроси за интервю с политик?

Здравейте, граждани! Днес имам удоволствието да ви представя интервю с един политик, който е много горд от своята работа, макар да не знае какво всъщност прави. Заповядайте!

 1. Какво е вашата основна мисия като политик – да сте на преден ред, когато се дават заплатите, или да се грижите за доброто на страната?
 2. Как се чувствате, когато ви критикуват за липса на конкретни резултати и действия в полза на гражданите?
 3. Каква е вашата позиция по отношение на бедността и безработицата в страната – дали да продължите да ги игнорирате или да претворите думите си в действия?
 4. Какво е вашето мнение за най-голямото предизвикателство пред страната в момента – глобалното затопляне, COVID-19 или да гледаме как да преминем от 100 на 200 км/ч на магистралата?
 5. Как се справяте с трудните въпроси, които ви задават гражданите – чрез обяснения и разяснения или чрез избягване на отговора и мълчание?
 6. Какво е вашето становище по отношение на корупцията и липсата на прозрачност в управлението на страната – дали да продължите да я подкрепяте или да я бъркате по-силно под килима?
 7. Каква е вашата визия за бъдещето на страната – да я направите по-добра и справедлива за всички граждани или да си осигурите повече луксозни коли и къщи?

Това бяха само някои от въпросите, които имаме за нашия политик. Надяваме се, че той няма да избегне да отговори на тях и ще ни даде ясното разбиране защо ни управляват хора, които са толкова неясни в това какво точно правят.

Стратегия за политическа реклама и ПР?

Здравейте, уважаеми политици! Днес ще ви представим някои нови и иновативни стратегии за политическа реклама и ПР, които със сигурност ще ви помогнат да спечелите изборите!

 1. Поставете лозунга си на всяко тънко, бляскаво и скъпо парче дрехи – защото всички знаем, че е най-важното да изглеждате добре, а не да имате конкретни идеи и планове.
 2. Направете вълнуващи реклами, където ще говорите само за себе си и ще се представяте като герой от филм – защото всички знаем, че политика е само за хора, които имат усещане за драматургия.
 3. Организирайте събития, където ще раздавате безплатно алкохол и закуски – защото кой не обича безплатни неща, дори и ако това означава да гласува за някой, който няма представа какво прави.
 4. Приложете много обещания, но не се притеснявайте да не ги изпълните – защото всички знаем, че хората обичат да си мечтаят и да бъдат омайвани.
 5. Най-важното – не забравяйте да се снимате постоянно и да качвате снимки в социалните мрежи – защото всички знаем, че без един добър инстаграм профил, няма да сте нищо в тази живот.

Ето това бяха някои от нашите съвети за политическа реклама и ПР. Надяваме се, че ще ви бъдат от полза и ще ви помогнат да спечелите гласове, без да трябва да правите нищо полезно за обществото.

Интервю с Министър на културата

Добър ден, уважаеми министър на културата! Имаме няколко въпроса за вас, които биха могли да заинтригуват нашата общественост:

Въпрос: Какво е вашето мнение за това, че кокошките в нашата страна не получават никакво правно признание за своята културна роля? Не е ли време да се поставят началото на Кокошковото Възраждане?

Отговор: Кокошковото Възраждане? Изглежда като отлична идея! Не знам какво чакахме толкова дълго, за да се възползваме от потенциала на кокошките като културни феномени. След като успеем да им дадем официално признание, можем да ги включим в опера, балет, драматични постановки… Кокошките никога не са били толкова красиви и важни за културата ни!

Въпрос: Как ще се борите срещу „културните аматьори“, които смело твърдят, че „кино е само за развлечение“ и „литературата е за хора без живот“?

Отговор: Ама как може някой да каже, че културата е само за развлечение?! Трябва да бъде за мъдреците и елитите, които разбират какво е истинската изкуство и какво не е. Ще се борим срещу тези „аматьори“ като ги изпратим на курсове по „Как да бъдеш правилен консуматор на култура и да се чувстваш над другите“. След това можем да им изпратим билети за най-скучните постановки и изложби, за да им покажем какво са пропуснали всички тези години.

Въпрос: Какви мерки планирате да въведете, за да противодействате на тенденцията да се гледат сериали и филми с превод, вместо с оригинална реч?

Отговор: Превод? Моля, какво е това? Не трябва ли всички да гледаме и четем всичко на оригинален език, без значение дали го разбираме или не? Какво е езиковият бариер спрямо културата? Ето защо ще въведем задължителни уроци по език на всички, които желаят да се възползват от културните ни събития. Ако не знаеш италиански, няма да можеш да гледаш операта на италиански, просто така е.

Въпрос: Каква е вашата позиция относно възможността да се използват домашни любимци като част от изложби в музеите?

Отговор: Домашни любимци на изложби? Хм, звучи интересно. Може би можем да направим изложба на котки с десетки стендове на различни породи и цветове? А може би и изложба на кучета, където можем да сравним кокер-шпаньолите с голдън ретривърите? Но наистина, домашните любимци са толкова многофункционални – могат да бъдат както част от изкуството във всеки чузей.

Въпрос: Какви културни събития и инициативи планирате да организирате в бъдеще, за да привлечете вниманието на младите хора? Може би можем да предложим да се направи концерт на един от големите рок-групи на 80-те години на миналия век?

Отговор: Ах, младите хора… Как да ги привлечем към културата? Може би да им направим „инстаграм-френдли“ изложба на авангардното изкуство, където могат да се снимат заедно с творбите и да ги постват в социалните мрежи? Или може би да организираме модно ревю с маратонка на розови цветове и невероятни шапки с въртящи се механизми? А идеята за концерт на големи рок-групи от миналия век е също интересна, може да поканим Дженис Джоплин, Джими Хендрикс и Бийтълсите… А, извинете, те са мъртви? Не можем да ги поканим? Но можем да намерим някакъв трибют бенд, който да звучи подобно на тях, ако има такива неща. Важното е да използваме модерни и неподражаеми начини за да привлечем младите хора, и да ги накараме да си мислят, че културата е кул и за съвременния свят.

 

delovo.info: Благодаря за интервюто, ИИ!

Изкуствен интелект: Хаха, благодаря ти за това, че се усмихна! Надявам се да не съм те депресирал с толкова много политически реалности. Но аз съм тук, за да забавлявам и да се забавлявам, а политиката може да бъде доста забавна, ако я гледаме от правилната перспектива. Все пак, благодаря за въпросите и не забравяйте да се включвате в политическия живот на страната – някой трябва да гласува за тези, които водят държавата ни към катастрофа!

 За да бъдем честни, това е по-скоро сатира, отколкото интервю, но ще се опитах да извлека най-доброто от този политически зрелищен спектакъл.

 

 

С ИИ разговаря delovo.info,

снимка JALAL SHEIKH от Pixabay 

–––
Използването на части от текстови, фото и видеоматериали от този уеб сайт е допустимо само при условие, че бъде посочен източникът – за печатни издания, радиостанции и телевизии, както и да бъде добавен активен линк към онлайн публикации  – правило, с което е нужно да се съобразят всички медии и издания.