Тя е финалист за златните статуетки на Women Leaders Awards 2023

Жените-лидери в научната дейност и образованието са във фокуса на международния женски форум Women Leaders Awards 2023, съобщава агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън.

Най-успешните жени-лидери в бизнеса, в местната власт, в дипломацията и в културата ще бъдат отличени от ц еремонията, организирана от Global Industrial Leaders. Тя ще се проведе на 10.03. 2023 г. в балната зала на 5-звездния Hyatt Regency Sofia.

Сред претендентите за златните статуетки е Мимоза Хасани-Плана – директор на Международната научна конференция „Въпроси на езика, литературата и литературния превод“, организирана от „Фехми Агани“. Тя е член и на научния комитет на Международната конференция „Терминология в хуманитарните области и нейният преглед в речника (Терминологичен, обяснителен и двуезичен), който се организира от Катедрата по славянски и балкански езици, Факултет по чужди езици на Университета в Тирана, Катедра по славянски и балкански езици.

Професор е по албанска литература във Филологическия факултет на университета „Фехми Агани“ в Гяково. Професионалната кариера на Мимоза Хасани се развива също в областта на комуникацията с обществеността и разработването на образователни програми.

Била е консултант към програмен сътрудник в отдел „Диалог и комуникации“ в Hedayah Center през 2020-2021 г. Има опит в комуникацията и образованието като консултант на МОМ към Министерството на образованието, науката и технологиите (MEST) 2017-2019, 2020-2021.

Била е говорител и ръководител на Службата за обществена информация в Министерството на образованието, науката и технологиите 2006-2009 г., съветник по CVE в правителството на Косово 2019 г. Има професионален опит като член на борда на Университета в Прищина и зам.-ръководител на борда 2020, както и като член на борда на обществената телевизия на Косово от 2015-2017 г.

Мимоза е била преподавател по комуникация и връзки с обществеността във Висшето учебно заведение UBT 2017-2019, телевизионен водещ, журналист в Национална телевизия, RTV21 (2002-2005).

През 2013-2014 г. е член на Асоциацията на дипломатическите съпрузи в Будапеща, където участва в доброволческа дейност, организирана от тази асоциация в Унгария.
Мимоза Хасани-Плана е публикувала сборници със стихове, книги в жанра на публицистиката, литературознание, монографии и научни публикации в областта на литературата и журналистиката в национални и международни списания.

Родена е в Прищина (Косово) през 1982 г. Завършила е бакалавърска и магистърска степен по албанска литература във Филологическия факултет на Университета в Прищина. През 2019 г. завършва докторантурата си в катедра „Общо езикознание, индоевропеистика и балканистика” на СУ „Свети Климент Охридски”, а през 2022 г. – докторантура във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Свети Климент Охридски“.
Генерален спонсор на събитието е лидерът в производството на хотелска козметика, на миещи и почистващи препарати със запазена марка „Perilis“ – фирма „Перилис Трейдинг“, която нашумя с производството на иновативни почистващи продукти с полезни бактерии.
Партньор на събитието е Порше Интер Ауто БГ.