Ако сте планирали да се възползвате от последните часове на днешния Черен петък или от предстоящия Черен уикенд при онлайн търговци, които са решили да удължат периода на намаленията си, е разумно да не се отдавате на необмислени покупки, като разчитате на това, че ще можете да ги върнете в 14-дневен срок, каза по БНР Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

Сега са най-големите надпревари кой ще успее да грабне най-изгодните предложения. Но защо да не разчитаме на правото на отказ?

В немалко случаи потребителите ще трябва да платят куриерските разходи по връщането на стоката. Разбира се, това може да стане само ако търговецът е посочил, че те ще бъдат за сметка на клиента. Но за целта ние трябва да сме прочели правилата. Ако към разходите по връщането на стоката се добавят и тези за доставката, които евентуално сме платили, може да се окаже, че упражняването на правото на отказ е нерентабилно в нашия случай“, обясни Габриела Руменова.

Освен това, след упражнено право на отказ, търговецът може да върне само част от заплатената за стоката сума, ако прецени, че стойността и е намалена в резултат от изпробване, което е било различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и нормалното им функциониране.

Също така следва да се има предвид, че за някои стоки и продукти правото на отказ не се прилага. Например, изработените по поръчка на потребителя или по негови индивидуални изисквания. Запечатаните звукозаписи, видеозаписи и софтуер, ако са били разпечатани, също не могат да бъдат върнати. Това се отнася и за редица други запечатани изделия, които също не могат да бъдат върнати поради хигиенни съображения.

Във всички тези случаи търговецът е длъжен да уведоми предварително потребителите, че правото на отказ е неприложимо.

При физическите магазини пък търговците не са длъжни да приемат обратно вече продадена стока, освен ако не е с дефект или опасна. Могат да го направят по собствено желание, под формата на добра практика. Ако са го обявили обаче, трябва да го изпълнят, в противен случай ще е налице нелоялна търговска практика.