Отличиха иновативните учители за 2019 година

Наградените преподаватели прилагат вдъхновяващи и нетрадиционни за българското образование подходи

 За втора поредна година инициативата Teaching Alpha награди учители, вдъхновили и успешно реализирали иновативни методи на обучение в български училища.

От над 50 номинирани от своите ученици преподаватели до финалната селекция достигнаха 14 учители. Двама от тях – Хортензия Морозова от плевенското село Обнова и Калинка Русалова от гр. Пловдив, впечатлиха най-много екипа на проекта и получиха голямото признание: почетни грамоти на Teaching Alpha и финансова награда.

Поради големия интерес към номинациите и атрактивните предложения тази година Teaching Alpha отличи още трима учители. Латинка Димитрова от Силистра, Иванка Димова от Бургас и Райка Славчева от с. Сатовча, които получават възможност за участие в авторитетния Национален ученически фестивал „Намереното поколение“. Chromebook, предоставен от Център за творческо обучение се присъжда на Недялка Йорданова от Шумен.

- Advertisement -

Образователните похвати на отличените учители ярко се отличават от стандартните практики в училищата, а начинът им за комуникация с учениците води до високи постижения в учебния процес.

Иновативните преподаватели бяха наградени от екипа на Teaching Alpha в първия ден на новата учебна година.

 За 2019 г. наградените с голямо признание учители са:

ст. учител Хортензия Морозова преподавател по биология и химия в ОУ „Н. Рилски“ в с. Обнова (Плевенско)

Чрез внедряването на „ролеви игри“ в учебния процес г-жа Морозова успява да ангажира активно тийнейджърите в часовете по биология и химия. В играта „Откриване на завод“ учениците създават нови работни места, но и сформират отбор еколози, за да защитят природата; в „Кой къде живее“ елементите от Менделеевата таблица са кодирани като град, улица, блок, вход и т.н., а учениците запомнят адресите им. Г-жа Морозова прилага задължително часове в училищния двор, включвайки учениците в множество изследователски действия. Провокира ги да работят по отбори, за да преброят превозните средства около училището и да изчислят замърсеността на въздуха. Заедно със своите ученици създава комикс, който с лекота помага за разбиране на химичните уравнения – герои в него са химичните елементи, като всеки от тях има своите интересни особености. Например сярата е жълта и крехка, а децата трябва да намерят тези характеристики за елемента и да ги включат в презентацията на комиксовия персонаж.

Калинка Русалова възпитател в ОУ „Васил Левски“, гр. Пловдив

Въпреки че асоциираме училището с придобиване на знания по различни предмети, често пренебрегваме нещо дори по-важно – формирането на личността и изграждането на добродетели у децата. Калинка Русалова впечатли екипа на проекта с всичките активности, които внедрява в своите часове именно в тази насока. Инициира практиката „Споделете с нас“, в която родители разказват за своите професии и споделят спомените си от детството. Любима за децата става седмичната игра „Таен агент“, в която учениците се наблюдават един друг и отбелязват добрите си постъпки. В края на седмицата разказват пред целия клас за това, което им е направило впечатление.

Учебният ден при г-жа Русалова завършва, като децата се събират в кръг, хванати за ръце, и си благодарят за нещо, случило се през деня.