На 25 юли 2023 г. посланик Асад Хатер връчи на президента на Република България Румен Радев акредитивните писма, с които е акредитиран като извънреден и пълномощен посланик на Република Колумбия.

След тържествените актове президентът Радев поздрави посланик Хатер и подчерта важността на укрепването на двустранните отношения с Колумбия. От своя страна посланикът имаше възможност да представи основните насоки на работа и външнополитическите приоритети на колумбийското правителство и да подчертае интереса към активизиране на двустранните отношения чрез сътрудничество, търговия и инвестиции.

По време на посещението си посланикът се срещна и със заместник-министъра на външните работи Тихомир Стойчев и с директора на Дирекция “Америка”, с които се договори да засили политическия диалог между двете държави.

Н. Пр. посланикът на Република Колумбия проведе среща и с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско – промишлена палата, на която бяха обсъдени и конкретните условия и възможности за увеличаване на търговския оборот и осъществяване на съвместни проекти в областта на информационните технологии.