Едни от най-големите инвестиции в живота не изискват пари, а упорство и искрен стремеж за самоусъвършенстване.

Това припомня редакцията на американското списание Entrepreneur. Тя цитира скорошно проучване на американския сайт Quora, посветено на въпроса “Кои са най-трудните за научаване и най-полезни впоследствие умения?”.

Отговорите са най-различни, но сред тях се открояват някои важни неща. Посочени са уменията, тежки за научаване, но безспорно полезни – щом човек ги усвои, те се отплащат завинаги.

Ето кои са те, накратко:

Да можеш да управляваш времето си

За момента, това остава едно от най-високо ценените от работодателите качества на съвременния служител. Много е трудно човек да се научи как да планира, но щом успее, това се оказва изключително полезно – успяваме да свършим повече неща, при това навреме.

Съпричастност, съчувствие

Човек може да е най-дисциплинираният, брилянтен и дори богат в обкръжението си, но ако не го е грижа за другите, като цяло едва ли би постигнал много стойностни неща. Емпатията е считана за ключова предпоставка за успеха на бизнеса. Умението да чувстваш каквото чувстват другите е това, което прави продажбите добри, а услугите – на отлично ниво. Тя помага на екипния дух и мотивира да се работи повече. Надмогва апатията и стимулира усещането, че вършим нещо по-голямо от самите нас. Внушава смисъл.

Да можеш да се наспиваш

Десетки изследвания потвърждават, че ако човек превърне в приоритет осигуряването на достатъчно време и условия да се наспива нощем, би могъл качествено да промени живота си.

Позитивно говорене за себе си

В крайна сметка винаги се оказва, че не е важно онова, което другите са казвали за нас, а какво ние самите мислим за себе си. Необходимо е време, за да изградим самоувереност и способност да вярваме в себе си, ако никой друг не вярва, но това се отплаща неотменимо. Когато говорим на себе си с добри думи, бавно и сигурно преобръщаме притесненията си в любов – към този, който сме.

Постоянство

То е необходимо за постигането на какъвто и да е вид личен успех, независимо дали става дума за физически тренировки или друго. Някои хора днес спират да работят усилено, щом достигнат върха. Затова бързо са измествани от него.

Да можеш да помолиш за помощ

На едно интервю за работа ми казаха “Не можете да заемете тази позиция, ако не можете да помолите за помощ когато се нуждаете от нея”, разказва в Quora Луис Кристи. “Естествено, казах че мога. По-късно разбрах, че предишният човек на мястото ми се е издънил много, защото не е могъл да сведе глава и да признае, че е допуснал грешка, молейки за помощ”, продължава тя.

Да знаеш кога да спреш да говориш

И да спираш да говориш, когато този момент настъпи.

Да изслушваш

Да говориш, но и да чуваш.

Да си гледаш собствената работа

“Отнема години, за да се научим на това и да го превърнем в майсторство”, коментира още Ааруши Рудара. По думите му желанието да се намесваме в работата на колеги и други хора е саботирало много добри проекти и, най-малкото, е забавило развитието им – заради голяматта загуба на време и ресурси.

Овладяване на собствените мисли

Едно от най-големите предизвикателства за съвременния човек е да успее да насочи мислите си в положителна и желана насока, превъзмогвайки вътрешните гласове на страх, гняв и отчуждение. Успяват хората, които знаят, че човек е продукт от опита си в миналото, а миналото е съставено от дела, които са резултат от начина ни на мислене. И още нещо важно: не е задължително миналото да предвещава бъдещето.
https://www.diana.bg