- реклама -

Аделина Радева разказва за отговорността на обществената телевизия в новия епизод на подкаста „МеГра“

Какви са разликите между частна и обществена телевизия, как се прави публицистика в сутрешно и вечерно предаване, как се проверява достоверната информация и за престижа в медийната среда, как социалните мрежи помагат в журналистиката, споделя водещата на предаването „Още от деня“ по БНТ (02 юли 2020). 

Водещата на “Още от деня” Аделина Радева, е специален гост в трeтия епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ – „МеГра”.

В епизода Радева прави паралел между обществената и частната телевизия, споделя как се проверява достоверността на получената информация, как се подбира тема за предаване и колко важен е екипът в нюзрума. „Медия с традициите на БНТ е създала не само маниер и стил, но доверие към новините. Това са най-добрите новини. Тук може да намери място тема, която трудно можеш да видиш другаде; която от търговска гледна точка не е толкова лъскава, по-кратка е като формат, но винаги намира място в обществена телевизия“, споделя водещата.

Аделина Радева разказва, как се прави интервю и какъв е подходът към „трудните“ събеседници, които отказват да коментират обществено значими теми. Има ли забранени гости и дали зрителите се интересуват само от публично известни експерти, случвало ли й се е да бъде подведена в ефир и как отиграва такава ситуация; трябва ли журналистът да задава провокативни въпроси, как медиите отразяват COVID-19 и защо смята, че жълтите медии могат да се маргинализират само с израстването на обществото – тези и други теми анализира водещата на „Още от деня“.

 „За мен БНТ е най-престижното място, казвам го като журналист. А като зрител мога да кажа, че това е мястото, където ще намеря информация, която няма да получа другаде.“, признава Аделина Радева.

В следващите епизоди на „МеГра” очаквайте репортерите Надежда Василева, Мария Чернева, Иво Никодимов и Александър Марков; Цветелина Йорданова и Джанан Дурал, както и водещите Георги Любенов, Спас Кьосев, Даниел Михайлов, Христина Христова и Надя Обретенова. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“  излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

 

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

- реклама -

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ...

Advertisment

ЛИЧНОСТИ

Петър Манджуков е носител на званието „Почетен гражданин на Сопот“

Общинският съвет на Сопот единодушно подкрепи предложението на кмета за връчване на званието на Петър Манджуков Може би малцина знаят, че призът „Почетен гражданин“ е...

Соломон Паси оглави Борда на М3 Communications Group, Inc.

Президентът на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи д-р Соломон Паси оглави Консултативния борд на водещата PR компания М3 Communications...

Аделина Радева разказва за отговорността на обществената телевизия в новия епизод на подкаста „МеГра“

Какви са разликите между частна и обществена телевизия, как се прави публицистика в сутрешно и вечерно предаване, как се проверява достоверната информация и за...