Какви са разликите между частна и обществена телевизия, как се прави публицистика в сутрешно и вечерно предаване, как се проверява достоверната информация и за престижа в медийната среда, как социалните мрежи помагат в журналистиката, споделя водещата на предаването „Още от деня“ по БНТ (02 юли 2020). 

Водещата на “Още от деня” Аделина Радева, е специален гост в трeтия епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ – „МеГра”.

В епизода Радева прави паралел между обществената и частната телевизия, споделя как се проверява достоверността на получената информация, как се подбира тема за предаване и колко важен е екипът в нюзрума. „Медия с традициите на БНТ е създала не само маниер и стил, но доверие към новините. Това са най-добрите новини. Тук може да намери място тема, която трудно можеш да видиш другаде; която от търговска гледна точка не е толкова лъскава, по-кратка е като формат, но винаги намира място в обществена телевизия“, споделя водещата.

Аделина Радева разказва, как се прави интервю и какъв е подходът към „трудните“ събеседници, които отказват да коментират обществено значими теми. Има ли забранени гости и дали зрителите се интересуват само от публично известни експерти, случвало ли й се е да бъде подведена в ефир и как отиграва такава ситуация; трябва ли журналистът да задава провокативни въпроси, как медиите отразяват COVID-19 и защо смята, че жълтите медии могат да се маргинализират само с израстването на обществото – тези и други теми анализира водещата на „Още от деня“.

 „За мен БНТ е най-престижното място, казвам го като журналист. А като зрител мога да кажа, че това е мястото, където ще намеря информация, която няма да получа другаде.“, признава Аделина Радева.

В следващите епизоди на „МеГра” очаквайте репортерите Надежда Василева, Мария Чернева, Иво Никодимов и Александър Марков; Цветелина Йорданова и Джанан Дурал, както и водещите Георги Любенов, Спас Кьосев, Даниел Михайлов, Христина Христова и Надя Обретенова. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“  излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

 

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0