5 начина да почивате ефективно

Какво мислите за обедната почивка?

Почивката не е само обедна и следобедна. Почивките трябва да са толкова, колкото има нужда тялото и мозъка ни. В днешно време твърде често се пренебрегват почивките през деня. Задължителните такива са около 10:00 ч., ако работният ден започва преди осем, обедната почивка и почивката в следобедните часове.

Почивката всъщност метод за поддържането на добър тонус и кондиция. Почивките не са въведени толкова заради здравето на работещия, въпреки че имат положителен ефект върху него, колкото в полза на работодателите и работата, защото така се поддържа по-голяма ефективност, концентрация, логическо и творческо мислене.

Ако сте мениджър и държите екипът ви да работи и през тези почивки, а също и вие самите не почивате, то това е голяма грешка. А вероятно и една от причините работата да не върви или резултатите да не са толкова високи, колкото ви се иска. Преразгледайте всички мениджърски правила, които прилагате при управлението на фирмата. Не допускайте управленски грешки.

Каквато и да е работата, каквито и срокове да ви гонят, не забравяйте, че обедната почивка е задължителна, ако искате да се постигнат добри резултати.

Ако имате възможност, дори я организирайте, като посетите с колеги едно и също заведение или просто в офиса обособете стая за почивка, хапване и пийване, която да се посещава поне в задължителните почивки.

Но нека не се забравя и другото правило, че на всеки половин час, трябва да се поспре за 5 минути. Особено когато работата е на компютър.

Когато човек е уморен и/или болен, то той не е ефективен.

Ето защо не принуждавайте хората, които са физически неразположени, дори и от елементарна настинка, да идват на работа.

Но за да излезете от напрежение, най-бързо и лесно е да спазите тези 5 правила, които непременно прилагайте след работа. Не е нужно да се прибирате веднага и да пренасяте негативната енергия от работата в дома и семейството.

Движете се
Разходка, упражнения, фитнес – каквото и да е. Това ви е нужно, за да влезете отново във форма. Правете го дори да не усещате нужда. Защото най-често не се изпитва желание за спорт или раздвижване, а всъщност точно това е нужно.

Отидете на приятно място
Това може да е кино, театър, дори да поплувате или потанцувате. Но най-разтоварващият и бърз метод е да отидете на заведение за около 1 час и да изпиете по питие с колеги или приятели. А защо не и сами, за да си съберете мислите и да превключите от тема работа на тема семейство и личен живот.

Хапнете
Любимата храна е най-добрата терапия. Ако обичате пици или паста – отидете на пицария, ако обичате сладко – отидете в заведение, което предлага любимите ви десерти. Или просто си купете шоколад и се приберете, за да го хапнете с любимите си хора пред телевизора.

Сменете настроението и мислите
Спрете да мислите за работата, за колегите и за всичко през деня. Трудно е, но горните три точки ще ви помогнат. А и най-лесният начин е да си осигурите компания и да изслушате техните преживявания. Това може да са любимият човек, родители, деца, приятели – всички, които са далеч от тематиката на вашата работа.

Пропуснете домакинските задължения
Битовизмите често натоварват повече края на работния ден, отколкото и най-тежкият работен процес. Затова не се чувствайте виновни, ако не ви се прави вечеря, не ви се пазарува, ни ви се ходи да плащате сметки и т.н.

Просто забравете за тези задължения. С един ден нищо няма да се промени към лошо. Отидете на ресторант, ако не ви се готви и пазарува, организирайте плащането на сметки по интернет, за да е по-лесно или просто отложете без никакво чувство за вина.

Не забравяйте, почивките не бива да се пренебрегват! Не изтезавайте телата и духа си, защото това е безсмислено и пагубно. Тя, работата, никога не свършва.