На 26-ти април, сдружение BG Бъди активен ще разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „Ден без асансьори“ е инициатива, която насочва вниманието към значението на физическата активност като цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие.

В края на 2022-ра, Световната Здравна Организация (СЗО) публикува първия Глобален доклад за състоянието на физическата активност като обобщи данните от 194 държави. Докладът показва, че около 80% от тийновете и 27% от възрастните не се движат достатъчно. Според данните, 1,4 милиарда възрастни или 27,5% от възрастното население на света, не се движат достатъчно, а въпреки естествената си склонност към активен живот, децата са по-малко активни от очакваното, като момичетата са значително по-малко активни от момчетата, с над 10%.

По отношение на транспортната политика, засегната като тема в докласа, малко над 40 % от държавите имат стандарти за проектиране на пътища, които правят ходенето пеша и карането на велосипед по-безопасно. “Необходимо е разработването на политики, които да стимулират хората да бъдат по-активни ежедневно чрез активно придвижване, ходене пеша, колоездене, и други видове физическа активност“, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен- “Нашето сдружение работи в посока привличане вниманието на гражданите и на общинските структури към темата за отворените градски пространства за спорт и забавление”. Един от проектите, по които сдружението работи – “Паркинг Ден за Фитнес”, е пряко свързан с подтикването към преосмисляне на разнообразието на градските пространства и скритите и най-вече лесни възможности за физическата активност в тях. По време на Park(ing) Day for Fitness паркинги се превръщат за един ден в пространство за общуване, физическа активност, движение и/или фитнес за ума. Park(ing) Day for Fitness е финансиран от Европейския съюз.

По време на предстоящия Ден без асансьори, сдружението ще съсредоточи общественото внимание върху значението на физическата активност и да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие – като просто изберем стълбите. Редица градове в цялата страна ще бъдат домакини на събитието, като отново към инициативата се присъединяват училища, детски градини, университети, фирми и компании, обществени сгради, институции. Традиционно посланието се споделя от популярни лица, актьори, музиканти, инфлуенсъри, спортисти. През годините Ден без асансьори е намерил много последователи и приятели, сред които Рафи, Димо от ПИФ, Ипократис Пападимитракос, Мона Гочев от Революция Z, Кухнята на Благичка, Кирил Николов -Дизела, множество спортисти сред които национални, европейски и световни шампиони по таекуондо, джудо, карате, лека атлетика, волейбол, стрелба, плуване и др. Всеки желаещ може да се присъедини като направи своя снимка или видео на избора си да бъде активен на стълбите и сподели това в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуска

Събитието е част от кампанията NowWeMOVE, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички. Ден без асансьори е част и от проекта Спорт #БезОтпадъци, който се осъществява с подкрепата на Европейската комисия. Спорт #БезОтпадъци ще присъедини редица масови спортни организатори и образователни институции като училища и университети към идеята за събития, ангажирани с идеята за разделно събиране на опаковките. Като част от Деня без асансьори във Варна за втора поредна година, ще се проведе plogging на градски стълби, като участниците ще имат възможност да събират отпадъците разделно и да почистят любима и посещавана от тях локация, докато спортуват. Повече информация може да откриете на bgbeactive.org

*Всички дейности, част от традиционния „Ден без асансьори“ са доброволни, а достъпът до асансьорите и ескалаторите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията.