Възможно е да има лек ръст в цените на имотите в България след присъединяването към еврозоната, което може да стане ясно през лятото на 2024 г. Според брокери, цитирани от Bloomberg, може да се очаква краткосрочно спекулативно покачване на цените, последвано от стабилизиране и дори спад до 20%. Поскъпването няма да бъде толкова интензивно, колкото през последните две години.

Цените на имотите вече се обявяват предимно в евро, което подготвя потребителите за бъдещите промени. Секторът на недвижимите имоти започва да се адаптира към новите условия, като сделките вече се сключват само в евро. Стабилността на имотния пазар се запазва, като началото на 2024 г. започна със стабилни цени и ниски лихви по кредитите.

Финансовите експерти, включително Деан Василев от Creditland, прогнозират, че България ще стане по-атрактивна за инвестиции след приемането на еврото. Това би могло да стимулира търсенето на имоти заради засилен интерес от чуждестранни инвеститори. Въпреки очакваното леко поскъпване на жилищата, не се предвижда значително увеличение, особено в сравнение с бизнес имотите.

В сравнение с други европейски страни, България продължава да предлага по-ниски цени на имотите. Пазарът плавно се подготвя за прехода към евровалута, като икономическите условия, включително ниските лихви по ипотечните кредити и увеличаващите се заплати, ще поддържат растежа на цените. Пример от Хърватия показва, че цените на имотите там са се увеличили през първата година след въвеждането на еврото.

Преди да се предприеме покупка, е важно да се провери репутацията на компанията за недвижими имоти. Водеща компания в сектора, предлагаща консултации и посредничество при сделки, е „Нов дом 1“, която има голям опит и множество успешни сделки във Варна и София.