Къде в Европа и по света потребителите могат да пазаруват от магазините варива, салати, маслини и други хранителни продукти със собствени кутии?

Онлайн платфомата „Ние, потребителите“ направи проучване, след като търговски обекти в България въведоха задължителна продажба на пластмасови кутии по 20 стотинки, без да предложат достъпни за потребителите алтернативи.

Припомняме, че отделното таксуване на еднократните пластмасови кутии беше въведено в изпълнение на наредба, с която в България се трарспонира Директивата за намаляване употребата на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова икономика в целия Европейски съюз. Тезата на „Ние, потребителите“ е, че клиентите са задължавани да купуват тези опаковки и това не води до реално намаляване на пластмасата и че за да се изпълни целта на нормативния акт, трябва да се предоставят изгодни заместители.

Франция е една от държавите, в които потребителите могат да пазаруват със собствени опаковки за многократна употреба. Проведени са множество кампании за насърчаване на практиката, а магазините и ресторантите с тази опция имат специални стикери на витрините и гишетата си и могат да бъдат открити на интерактивна онлайн карта.

Е-карта на магазини с възможност клиентите да носят собствени опаковки има и в Словения. Тази карта е една от трите практични функционалности на онлайн платформа, създадена с цел намаляване употребата на пластмаса. В Австралия също има интерактивна карта на този тип магазини, като потребителите могат да добавят своя, ако се окаже, че той липсва на нея.

Собствена марка и стикери за идентифицирането на магазините, където клиенти могат да донасят свои съдове за изнасяне на храна за вкъщи, са разработени и в Швеция. В столицата Стокхолм инициативата „Донесете своя“ има за цел да привлече повече търговски обекти и клиенти, които се стремят към намаляване на екологичния отпечатък. Организация работи със собствениците на магазини, за да увеличи използването на продукти за многократна употреба – кутии за обяд, чанти, чаши за многократна употреба и др.

Магазини със специален сертификат и в Испания предоставят възможност насипни храни като салати, варива, месни продукти и др. да се купуват в многократни опаковки.

Естония организира кампания за повишаване осведомеността по темата, като едно от основните послания в нея е да се носи собствена кутия и чанта. Потребителите са приканвани да планират пазаруването, да купуват на едро и по-малко опаковани стоки. В акцията под наслов „Консумирайте разумно“ известни личности изпробват различни екологични инициативи и покупки на продукти без опаковка.

И в австрийската столица Виена има магазини без опаковъчни материали. Продукти като плодове, зеленчуци, макарони, варива и др. се поставят в стъклени буркани, които потребителите закупуват от там или си носят от вкъщи.

Започнала плахо в Дания, инициативата клиентите да си носят собствени контейнери, да вземат безплатни или да си закупят в магазина, постепенно прераства до франчайз с много национални търговски обекти.

В магазини в Полша също се продават продукти в собствени опаковки на клиентите.

И в Италия потребителите имат право да използват собствени съдове. Като мярка за безопасност, закон от 2019 г. предвижда съдът да е чист и да няма уловима миризма. Продавачът/служители могат да откажат да поставят продукти в съда, ако го намерят за неподходящ, тъй като е счупен или без капак, например.

Канадска верига магазини пък насърчава този тип пазаруване, като провежда акция за отстъпка от 15% на артикулите на редовна цена при покупки с кутии на клиента.