Кристиян Шкварек 

Фейсбук

Днес транспортните работници започнаха стачка в София. Не настояват за чудеса, а за диалог с правителството и премиера Кирил Петков, който се отнесе с тях като с отпадък.

С това си действие те поставиха една много широка палитра от протестъри в крайно неудобно положение – хем самите те дойдоха на власт с протести и го играха бранители на народа от властта, хем сега трябва някак да бранят пък своята власт.

Повечето решиха да си замълчат. Умно. „Спаси София“ и инфлуенсърът на общинска служба Борис Бонев, обаче, не просто не замълчаха поне от кумова срама, че вместо да подкрепят работниците, са се превърнали в комсомолски секретари на властта, ами директно минаха към обиди, наричайки протеста „прислужния персонал“ на ГЕРБ и ВМРО. Обвиниха ги, че им било платено, подстрекано или натиснато от общината, за да протестират. Това ме подразни повече от обикновено с оглед на историята на самата „Спаси София“, с която съм запознат.

Абе, инфлуенсъри – вие не взимахте ли пари от общинската управа на ГЕРБ? От „Метрополитен“ ЕАД, от ЦГМ, от други места? Не взимате ли и сега – от комисии и бордове? И то за същото – да протестирате по цял ден?

През 2016-та още се казваха „Спаси Метрото“ и се занимаваха с постоянен черен ПР срещу всяка възможна новоотворена метростанция. Всичко това се промени, когато….взеха поръчка от същото това Метро и община на ГЕРБ. Или по-точно от „Метрополитен“ ЕАД чрез пряко възлагане до 30,000 лв, за да…рисуват табелки. Многократно е споделяна по медиите информация и за редица други поръчки – и от Центъра за Градска Мобилност, и от другите общински звена, всичките контролирани именно от ГЕРБ.

Това с първата поръчка, според мен, е бил преломният момент, след който се оформи метода на работа на „Спаси София“ – постоянен черен ПР, докато не им платиш. Пардон – възложиш. Някои биха нарекли това изнудване и политически рекет. Разбира се, не бих стигнал чак до там. Каквото и да е, обаче, изисква бая време да го правиш по цял ден – нон стоп снимки, разходки, видеа, селфита, коментиране и спамене във Фейсбук. Всичко друго, но не и реалната общинска работа, за която ти плащат софиянци.

Та поради това Борис Бонев в момента е…единственият общински съветник от общо 61, който си напусна предишната работа. Останалите съветници си имат професии и ги упражняват, той е професионален лаладжия. Единственият, комуто плащаме почти 10 минимални заплати, понеже се е набутал във всевъзможни комисии и бордове (в които е избран с гласовете на….ГЕРБ), за да си прави селфита по цял ден. За да драска по фейсбук. За да бъде „инфлуенсър“.

И за да обвинява, с цялата си наглост, работниците и служителите на транспорта, че им плащат, за да протестират.

А на теб не ти ли плащаме точно за това, бе? Вече години, при това. Издържаме те, за да протестираш по цял ден и да си правиш кампания за кмет на София, без да си свършил една истинска общинска дейност. Един проект се опита да направиш за 4 години – това ул. Съборна да е пешеходна, и дори в това се провали. Периодично си присвояваш нечии чужд проект и успех, като последно на Трайчо Трайков. Всеки месец общината ти плаща да си професионален протестиращ, а имаш очите да обвиниш в същото хиляди хора, повечето от които взимат за половин година това, което на теб плащаме за месец.

Но за разлика от теб не си правят селфита по цял ден, а се спукват от работа.

източник