от Мира Цанева, Списание Плейбой

Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или погледът в миналото може да извади идея, концепция, рамка и артистичен устрем, е някак без значение, стига резултатът да се хареса на публиката.

В случая същината на „трибют“ като термин засяга само онази негова част, чиято цел е да се изрази респект и възхита към дадена личност от миналото. Личност, която е била достатъчно впечатлителна, за да бъде идол. Защото когато се прави трибют на хамелеона Дейвид Боуи, редно е да се спомене, че по отношение на своето влияние в поп културата той никога не е преставал да бъде жив.

От музиката до модата,

дори в маниерите му – обаятелния начин, по който показва среден пръст на всичката нормалност, без потребност да се бунтува, а от жажда за креативност и творчески глад,

Боуи си остава завинаги една от най-забележителните арт икони. Аристократичен бунтар, побрал всички парадокси на самото определение.

И ето – испанската марка Etnia Barcelona изненада, даже зарадва своите почитатели и феновете на Боуи с бутикова концептуална колекция очила, вдъхновени от незабравимите превъплъщения на рок легендата. За фешън-любопитните ще добавим, че брандът е лидер в производството на очила в Европа. Създаден е в края на 90-те, с десетилетия предистория и сред първите, вкарали цвят в рамките – дотогава те са били предимно кафяви или черни. Днес той става бързо популярен и в България, особено, откакто с него се въоръжи Любен Дилов-син във финалите на България търси талант“.

Лимитираната колекция е с търговското име “A David Bowie Tribute”, моделите са ретро изискани като форми, а в цветово отношение побират  цялата щуравост на вдъхновителя им. Най-провокативният модел носи името на Зиги Стардъст – образът, алтер егото на Боуи, едно от първите му послания за това как креативността в музиката не започва и свършва единствено с мелодии и песни. Това са годините на глем течението, за което самият Дейвид Боуи казва: Глемът наистина пося семената на нова идентичност. Мисля, че доста хлапета се нуждаеха от това усещане за преоткриване. Децата разбраха, че колкото и откачено да си мислиш, че е, има място, където можеш да правиш каквото си поискаш и да бъдеш какъвто си поискаш“.

Моделите са изработени изключително прецизно, лещите са от минерално стъкло, което осигурява най-добро виждане за окото, имат защита против надраскване и са с антистатично третиране. Производителите твърдят, че очилата издържат при температури до 400 градуса. Спокойно може да планувате ваканцията си на Марс – поне очите ви ще бъдат защитени.

Моделът с черна рамка и сребристи райета е вдъхновен от идентичния костюм на Боуи от турнето  посветено на шестия му албум Aladdin Sane, излязъл през 1973-та година.

Другият модел – “The Thin White Duke Sun” е по-елегантен и е вдъхновен от очилата, които поп идолът носи във филма “The Man Who Fell to Earth” и е наличен в три цветови комбинациии – черно, розово и зелено. Лимитираната колекция е отчасти продължение на друг идеен проект на Etnia Barcelona – “I`MPERFECT”, в който брандът представя фотографии на хора с всякакви различности, включително такива с различен цвят на очите, какъвто е и Дейвид Боуи.

Винаги съм имал вътрешна необходимост да бъда повече от човек. Чувствах се твърде немощен като човек. Казах си „майната му“. Искам да бъда СуперЧовек“

Дейвид Боуи е икона, много повече от музикант. Неговите метаморфози създадоха най-тачения рокендрол иноватор, влиянието му върху поп културата надхвърля рамките на времето.

„Лично мен той ме вдъхновяваше с креативността си, с екстравагантността, с усещането му за мода, която той променяше непрекъснато, с неговия сексапил, елегантност и заиграването с половете.“ – Жан Пол Готие се опитва в едно изречение да побере Дейвид Боуи.

Съвременното определение, което би му пасвало е гъзар, с всички положителни помисли, които предизвиква тази дума. В този ред на размисъл, колекцията A David Bowie Tribute на Etnia Barcelona, с нейните ретро унисекс модели и умопомрачително качество си е също такава гъзария. И като самия Зиги – космическа….