Христо Сираков е роден в град София на 28-ми юни 1956 година. Майка му е лекар по дентална медицина, а професионалните занимания на баща му са основно в авиацията, като най-емблематична е работата му във френска авиокомпания.

Христо е завършил средното си образование във Френската гимназия в София. След това учи в лицей в Париж.

Той е бизнесмен с разностранни делови интереси. Има значим опит в най-големите икономически сектори. Някои от най-общоизвестните му бизнес занимания са внос на високотехнологични машини и апаратура от Япония, представителство на „Алфа Ромео“ за България, както и на италианския производител на оръжия „Барета“.
Собственик е на завод за кожи с основна дейност – износ за Италия. Развива значим бизнес с луксозно обзавеждане на хотели и вили, както и с внос на висококачествени вина от Италия и др.

Деловият и житейски опит развиват забележителна комбинативност в уменията му и той успешно реализира страстта си към яхтите не само като удоволствие, а и като печеливш бизнес. Идеята му за производство на луксозна италианска яхта не е единственото му капитализирано хоби. Но въпреки разностранните му интереси в личен и делови аспект, Христо Сираков си остава най-верен ценител на бързоскоростните машини и всяко лято обикаля с яхта Средиземно море. В зимния сезон обожава да кара ски и шейни.

Освен сериозния международен бизнес който ръководи, Христо Сираков намира време да реализира успешни и зрелищни конкурси и шоу-събития реализирани в концертен и вариететен стил из най-добрите заведения и зали в България.

Шоубизнесът на Христо Сираков е сред най-популярните му занимания в България, за разлика от деловия му живот в Италия, както и изобщо сред международната бизнес общност не само на европейско ниво.

В ценностна система и житейска философия на бизнесмена най-водещи са достойнството, честността, вярността, упоритостта, смелостта, доблестта. Финото му чувство за хумор и усещането му за ирония и самоирония са забележителни.

На това учи и децата си, за които държи да имат стойностен и щастлив живот.

Христо Сираков има три деца.

Почива от инсулт на 22.09.2020 г.