Очаквани покупки от Черния петък, изненадващи подаръци за празниците или фишинг?

Около по-активното пазаруване от кампаниите за намаления и Черния петък в този период много потребители вече очакват известия за пристигането на онлайн покупките им. Други пък скоро ще се надяват на изненадващи пратки с подаръци за празниците.

На този фон през последната седмица силно зачестиха имейлите с фишинг, изпратени до личните пощи на потребители от на пръв поглед познати куриерски служби.

Една част от имейлите уведомяват получателя, че има пратка и изискват от него да последва хиперлинк за потвърждаване на плащането на дребна сума от порядъка на 2,99 (неясно в каква валута), като се поставя 14-дневен срок. За по-голяма достоверност в началото на имейла е отбелязано, че „това съобщение е изпратено от доверен подател“. Често има и прикачен файл с неизвестно име.

Други имейли ви информират, че имате съобщение от центъра за обслужване на клиенти и за да получите пакета си, трябва да прочетете известието, към което отново се стига чрез връзка.

В никакъв случай не следвайте такива връзки (най-вероятно ще Ви отведат към незащитени страници и ще откраднат Ваши лични данни). Също така не отваряйте и дори не сваляйте на устройствата си безименни файлове от съмнителни изпращачи (ще се заразят с вируси).

Проверете имейл адреса, от който е изпратено електронното писмо. При регистрацията на фалшивите имейли обикновено се въвежда името на имитираната куриерска служба, поради което човек лесно може да се заблуди. Още повече, че често в самото писмо е прикачено логото на фирмата. Адресът на е-пощата обаче подсказва за измамата, защото или е подобно на домейна на компанията, или е много различно – дълго и с безразборно наредени букви, цифри и символи. Но никога същото.

Този период от годината е избран от измамниците неслучайно. Те разчитат на това, че при повече направени покупки от различни електронни магазини, потребителите не са в състояние да запомнят съвсем точно и да проследят коя покупка от коя куриерска фирма кога ще пристигне.

В дните на масово получаване на пратки и важни писма в е-пощите си откриваме и друг вид фишинг имейли – за потвърждаване на надграждането на сигурността на пощата ни и приемане на условията на доставчика на услугата. Те съдържат и заплаха, че в противен случай имейлът ще бъде закрит и дават много кратък срок, в който трябва да последваме предоставената в тялото на имейла връзка, за да избегнем деактивацията.

Ако попаднете на подобни съобщения, подайте сигнал към съответната куриерска фирма или доставчик на уеб-базирана поща, както и към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.