Определят отношенията си като стратегически

В рамките на приключилото преди дни, официално посещение на министъра на външните работи на Държавата Израел Ели Коен в Азербайджан, в Баку той е провел срещни с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с колегата си Джейхун Байрамов и министъра на икономиката Микаил Джабаров.

По време на посещението са подписани нови споразумения за сътрудничество между Израел и Азербайджан в сферата на: иновациите, киберсигурността, енергетиката, икономиката, образованието, туризма и др.

За първи път Израел е с толкова многобройна делегация в Азербайджан – десет представители на държавни институции и министерства, и двадесет представители на израелски компании, занимаващи се с водни ресурси, селско стопанство, киберсигурност и др.

Дойдох в Азербайджан с най-голямата делегация досега. Отношенията между Азербайджан и Израел са стратегически. Ето защо, след откриването на посолството в Израел (бел. ред. – в края на месец март т.г Азербайджан откри посолство в Израел) , реших да дойда във вашата красива страна. Добрите отношения между страните се основават преди всичко на добрите отношения между народа на Азербайджан и народа на Израел. Искам още веднъж да подчертая нашата дълбока благодарност към азербайджанския народ за отношението към еврейската общност, която от векове живее в Азербайджан. Това създава добра основа за връзка. Имаме отлични отношения между азербайджанския народ и еврейския народ и между правителствата“, каза министър Коен и отбеляза, че Израел и Азербайджан активно си сътрудничат в областта на икономиката, туризма и сигурността.

Разглеждаме Азербайджан като стратегически партньор. Търговските отношения със сигурност ще се разширят. Тук съм, за да реализирам този потенциал и да укрепя допълнително отношенията между двете страни. Нашите правителства си поставиха за цел да засилят двустранното сътрудничество. Целта ми е да издигна връзката на по-високо ниво, работим върху това, заявява в ексклузивно интервю за Trend външният министър на Израел.

Азербайджан и Израел разширяват сътрудничеството си, като допринасят за икономиката и сигурността на двете страни. Това е нова ера в отношенията между Израел и Азербайджан, пише в Twitter министър Ели Коен.

В рамките на посещението е проведено заседание на Съвместната комисия между правителствата на Азербайджан и Израел. На срещата са разгледани въпроси от дневния ред на двустранното икономическо сътрудничество.

Сред обсъдените теми са насърчаването на търговските отношения и инвестициите, областите на сътрудничество в областта на опазването на околната среда, въвеждането на иновативни технологии и цифровата икономика.

Министър Ели Коен се е срещнал и с местната еврейска общност, която е около 20 000.

Източници: https://www.trend.az http://www.isra.com

Снимки: https://www.trend.az