Изглежда така, сякаш хората през 2021 г. са вечно уморени. Постоянно бързаме за някъде, винаги някоя задача виси до последния момент, не спираме да сме стресирани… За жалост, животът в днешно време е наистина напрегнат и едва ли можем да променим това. Но пък можем да контролираме начина, по който се чувстваме и по който изпълняваме задачите си.

Както добре знаем, храната е двигателят на нашето тяло. И, ако се храним само с пица и чипс, едва ли ще бъдем особено свежи и полезни на себе си. С правилните ястия и продукти обаче можем да сме много по-продуктивни както в офиса, така и в личния си живот.

Ето някои от тях.

Боровинки

Тези пълни с антиоксиданти плодове правят нещо повече от борба с болестите, спиране на подуването на корема и ограничаване на глада. Боровинките също така са свързани с повишаване на когнитивните способности.

В Университета в Рединг изследователи са наблюдавали паметта и продължителността на вниманието на учениците след консумацията на богати на флавоноиди добавки с боровинки. Резултатите показали, че като консумират любимите плодове, децата показват значителни когнитивни подобрения, особено когато са помолени да изпълнят задача.

Пълнозърнести храни

Сложните въглехидрати са известни с това, че подпомагат целите за отслабване, като ви осигуряват засищащи фибри. Но това, с което не са известни, е че ви осигуряват витамини от група В като фолиева киселина, която ускорява притока на кръв към мозъка.

Лиза Московиц, основател на The NY Nutrition Group обяснява, че пълнозърнестите храни също ви осигуряват витамин B12, който е истинско гориво за повишаване на фокуса. Без него, казва тя, „мозъчните клетки, отговорни за ученето и разбирането на нови неща, не функционират правилно“.

Спанак

Врагът ви от детството не само ви помага да изградите мускули като тези на Попай Моряка. Според изследване на Харвардското медицинско училище, консумацията на тези супер листа забавя скоростта на когнитивния спад – което означава, че мозъкът ви ще остане по-силен за по-дълго време.

Този зеленчук също така подобрява способността за учене и двигателните умения. Вкусни ястия с този изключително здравословен продукт можете да намерите тук: https://www.foodpanda.bg/.

Ягоди

Перфектната закуска, когато трябва просто да седнете и да се съсредоточите. Защо ли?

Тези червени плодове са пълни с физетин – флавоноид, който насърчава сигналните пътища в мозъка ви, за да помогне за паметта. Проучванията показват, че консумирането на две или повече порции ягоди на седмица води до по-добра дългосрочна памет.

Орехи

Орехите са друга страхотна храна за мозъка. Те съдържат значително количество протеини, както и омега-6 и омега-3 мастни киселини, витамин Е и витамин В6. Някои изследвания показват, че орехите помагат и за балансиране на нивата на серотонин в мозъка, който контролира настроението и апетита.

Слънчогледови семки

Те са закуска за мозъка, която подсилва вашата умствена обработка и повдига настроението ви. Семената съдържат много тиамин, витамин В, който увеличава когнитивните функции и паметта.

Изследователите са установили още, че слънчогледовите семена отделят протеин, който инхибира производството на ензим, свързан с високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане или хипертонията износва вътрешната лигавица на кръвоносните съдове с течение на времето, а това може да причини инсулт. Добре е човек да бъде защитен от подобни инциденти.

Авокадо

Изглежда, че когато обмисляте да платите малко повече за храна, авокадото си заслужава. Изследователи са установили, че консумацията на един и същи вид мононенаситени мастни киселини, които авокадото притежава, осигурява стабилна защита на мозъчните клетки, наречени астроцити. Тези мозъчни клетки предлагат подкрепа на нервите, пренасящи информация.

Кейл

Богата на манган, тази супер храна повишава концентрацията и мозъчната функция. Само една порция съдържа 1,180 процента от дневната препоръчителна доза витамин К, което намалява шансовете ви за умствен спад, според проучване, публикувано във Frontiers in Neurology.