Тридесет водолази от цялата срана почистиха морското дъно около остров Св. Анастасия.

Използвали са биоразградими торби за събирането на всичко излишно в морето.

Извадени са доста странни находки, дори пълна бутилка вино.

Водолазите са извадили и черни миди, които веднага са приготвени като специалитет за всички на брега, които са били съпричастни с мисията им.

Освен че почистиха морското дъно около остров Св. Анастасия, водолазите бяха незабравима атракция за туристите, които искаха да се снимат с тях. В екипа на дайвърите се включи и Любен Дилов – почетен председател и идеолог на “Движение Гергьовден” и първи в листата на ГЕРБ – СДС, гр. Бургас за предстоящите избори.

Иницативата се провежда едновременно в Гърция, Турция, Украйна, Грузия.
Организатор е Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“.

Гмуркачите имаха специалната мисия да извадят колкото им позволява времето и условията – повече пластмасови отпадъци и продукти от бита:бутилки, капачки, найлонови пликове, фасове, пластмасови чаши и опаковки.

Всичко това се случва по проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.
Целта е подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Според изследване на БАН, Черно море е един от най-замърсените с пластмасови отпадъци водни басейни в света. Особено местата, които се посещават от туристи.

източник https://front.bg/vodolazi-sv-anastasiya/

Материалът Любен Дилов се включи в дайвинг екипа за почистване на морското дъно около остров Св. Анастасия (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на НОВИНИ.