Любен Дилов се включи в дайвинг екипа за почистване на морското дъно около остров Св. Анастасия (ВИДЕО)

Тридесет водолази от цялата срана почистиха морското дъно около остров Св. Анастасия.

Използвали са биоразградими торби за събирането на всичко излишно в морето.

Извадени са доста странни находки, дори пълна бутилка вино.

Водолазите са извадили и черни миди, които веднага са приготвени като специалитет за всички на брега, които са били съпричастни с мисията им.

Освен че почистиха морското дъно около остров Св. Анастасия, водолазите бяха незабравима атракция за туристите, които искаха да се снимат с тях. В екипа на дайвърите се включи и Любен Дилов – почетен председател и идеолог на “Движение Гергьовден” и първи в листата на ГЕРБ – СДС, гр. Бургас за предстоящите избори.

Иницативата се провежда едновременно в Гърция, Турция, Украйна, Грузия.
Организатор е Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“.

Гмуркачите имаха специалната мисия да извадят колкото им позволява времето и условията – повече пластмасови отпадъци и продукти от бита:бутилки, капачки, найлонови пликове, фасове, пластмасови чаши и опаковки.

Всичко това се случва по проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.
Целта е подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Според изследване на БАН, Черно море е един от най-замърсените с пластмасови отпадъци водни басейни в света. Особено местата, които се посещават от туристи.

източник https://front.bg/vodolazi-sv-anastasiya/

Материалът Любен Дилов се включи в дайвинг екипа за почистване на морското дъно около остров Св. Анастасия (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search