През последната година засечените от Microsoft кибератаки, насочени към критични инфраструктури, скочиха от 20% на 40%

Само през последната година броят на засечените атаки, базирани на пароли, в секунда се е увеличил със 74%

Microsoft публикува третия си годишен доклад за дигитална защита (Microsoft Digital Defense Report) в платформата си „Microsoft On the Issues“. Докладът обхваща периода юли 2021 г. – юни 2022 г. и показва новите тенденции в киберсигурността, развиващите се заплахи на национално ниво, операциите за кибер влияние и други. Информацията, която докладът съдържа, цели да създаде дискусии сред интересуващите от киберсигурност страни, както в правителствения, така и в частния сектор.

През последната година кибератаките, насочени към критични инфраструктури, са се увеличили от 20% от всички атаки на национално ниво, които Microsoft засича, на 40%. Този скок се дължи до голяма степен на целта на Русия да навреди на украинската инфраструктура и на агресивното шпиониране на съюзниците на Украйна, включително Съединените щати. Освен това, Русия продължава с опитите си да компрометира ИТ фирми, с цел да попречи или пък получи разузнавателна информация от клиентите на правителствени организации на тези фирми в страните-членки на НАТО. 90% от руските атаки, засечени от Microsoft през последната година, са насочени към държави-членки на НАТО, а 48% от тези атаки са насочени към ИТ фирми, базирани в страни от алианса.

Русия не е единствената държава, съчетаваща политическа и физическа агресия с помощта на кибератаки.

· След предаването на президентската власт, ирански нападатели предприеха разрушителни атаки към Израел, както и рансъмуер и хакерски атаки, с цел изтичане на информация отвъд регионалните противници към жертвите на САЩ и ЕС, включително и критични инфраструктури на САЩ като пристанищни власти. Поне в един от случаите, Microsoft успява да засече хакерска атака, която прилича на рансъмуер, и целяща да изтрие израелски данни. В друг случай, ирански нападател извърши атака, която задейства аварийните сирени за опасност от ракети в Израел.

 

· През първата половина на 2022 г. Северна Корея започна най-дръзките си изпитания на ракети. Един от участниците предприе поредица от атаки за кражба на технологии от аерокосмически компании и изследователи по целия свят. Друг севернокорейски нападател направи няколко опита, повечето от които безуспешни, да проникне във фирми за криптовалути, за да открадне средства в подкрепа на затруднената икономика на страната.

 

· В опитите си да упражни по-голямо регионално влияние в Югоизточна Азия, както и за да противодейства на нарастващия интерес от страна на Съединените щати, Китай увеличи шпионажа и кибератаките си за кражба на информация. През февруари и март китайски нападател атакува 100 акаунта, свързани с междуправителствена организация в Югоизточна Азия в момент, в който организацията обяви среща между правителството на САЩ и регионалните лидери. Освен това, Китай използва кибер възможностите си за кампании, насочени към Намибия, Мавриций, Тринидад и Тобаго, както и други южни държави.

Киберпрестъпниците продължават да действат като опитни предприятия, с цел печалба.

Киберпрестъпността продължава да се развива и нараства, тъй като индустриализацията на нейната икономика намалява необходимите умения и предоставя достъп до различни инструменти и инфраструктура. Само през последната година броят на очакваните атаки, базирани на пароли, в секунда се е увеличил със 74%. Това доведе до рансъмуер атаки, последвани от искания за откуп, които са се увеличили повече от два пъти.

Чуждестранни участници използват високоефективни техники, често огледални на кибератаките, за да дадат възможност на пропагандата да подкопае доверието на хората и да повлияе върху общественото мнение на вътрешнонационално и на международно ниво.

Microsoft наблюдава как Русия убеждава гражданите си, както и гражданите на много други държави, че нападението над Украйна е оправдано, като междувременно продължава пропагандата си за дискредитиране на ваксинацията срещу COVID-19 на Запад и за промотиране в рамките на собствените си граници. Освен това, Microsoft наблюдава припокриване на тези пропагандни кампании с кибератаките. И по-конкретно операциите за влияние следват познати три стъпки:

1. Операциите за кибервлияние предварително позиционират фалшиви послания в публичното пространство, както нападателите предварително позиционират зловреден софтуер в компютърната мрежа на организацията.

 

2. Стартира се координирана кампания, често в момента, който е най-подходящ за постигането на целите на нападателя, за да се разпространят посланията чрез подкрепяни от правителството медии и канали в социалните мрежи.

 

3. Национални медии и проксита разпространяват посланията сред целевите аудитории.

Освен Русия са наблюдавани и други държави като Китай и Иран, които провеждат пропагандни операции, за да разширят глобалното си влияние по редица въпроси.

Добрите практики за киберсигурност включват най-добрата защита, като облачните услуги предоставят най-добрата физическа и логическа сигурност срещу кибератаките.

Тазгодишният доклад включва множество препоръки за това как хората и организациите да се защитят от атаки. Най-голямата стъпка, която могат да предприемат, е да обърнат внимание на основите – активиране на многофакторно удостоверяване, прилагане на корекции за сигурност, умишлено определяне на лица с привилегирован достъп до системите и внедряване на съвременни решения за сигурност от водещи доставчици. Средно голямо предприятие има 3500 свързани устройства, които не са защитени от основни защити на крайни точки, и нападателите се възползват от това. Също така, от решаващо значение е ранното откриване на атаки. В много случаи изходът от кибератаката се определя още преди нейното начало. Нападателите се възползват от уязвими среди, за да получат първоначален достъп, с цел да наблюдават и да предизвикват хаос чрез странично движение, криптиране или екс филтрация. И не на последно място, както ясно показва докладът тази година, не можем да пренебрегнем човешкия аспект. Има недостиг на специалисти по сигурност – проблем, който трябва да бъде разрешен не само от частния сектор, но и от правителствата. Организациите трябва да направят сигурността част от своята работна култура. За да научите повече за заключенията от доклада, прочетете официалната публикация в блога на Microsoft. За да прочетете целия Доклад на Microsoft за дигитална защита за 2022 г., посетете линка.