Студен зимен софийски ден. Смог. Бързам и се ядосвам, че закъснявам, шофирайки в невротичния трафик на големия град. Изненадващо лесно обаче намирам адреса в квартал „Борово“ и някак успявам да намеря дори и място за паркиране. Влизам в „Морска къща“ – Sea house, както може да се прочете на големите брандирани прозорци отвън. Изведнъж попадам в друг свят. Дори запушеният ми нос го усеща. Посрещат ме лъчезарната усмивка и небесносините очи на Николета. 

– Здравей, Николета! Стоянова и неомъжена, нали така?

– Да, точно така! – смях.

 – Но за сметка на това с доста приключения зад гърба си? Как всъщност стигна до морската стая?

– Морската стая е един много желан проект, още от преди две години, но нещата, най-вече финансово, не се случиха както ми се искаше… Много изчакан, много изстрадан, много желан проект. Желанието ми да започна да се занимавам с това нещо се появи, когато отидох да си направя една флотация в Англия. Там хората много го практикуват, защото е начин за справяне със стреса и напрежението, и то много мощен начин. Видях ефекта. В България този бизнес все още не е развит и реших, че би било страхотно това нещо да се имплементира тук, в София, тъй като ежедневието е много забързано, въздухът е много мръсен…

„Морска къща“ - Sea house

„Морска къща“ – Sea house

– Какво правеше в Англия?

– В Англия придружавах мой приятел да си направи изследвания на очите. Исках да правя нещо, докато той е на това изследване. Трип адвайзър ме посъветва да изпробвам флотацията. Там е в значително по-големи мащаби, имаше шест флотационни капсули, хората влизат и излизат перманентно. По същия начин, както и при нас, правят топли запарки, чайове, работят с жива вода, въобще наистина е впечатляващо.

– Ти си човек, който обича да експериментира, да рискува… какво си правила досега?

– Ами много неща! Работя от 13-годишна, за десетгодишния ми трудов стаж вече съм се занимавала с какво ли не. Образованията ми са на различна тематика. Едното е икономическо, другото е мениджмънт, сега искам да започна да уча психология, имам намерение да отида и в „Харвард”, да взема един мастърклас по предприемачество. Но съм правила много неща – от промоутър, през модел до дилър на автомобили, доста луксозни… Била съм дори и фризьор, имам и такова образование. Винаги, абсолютно винаги обаче съм се старала да живея по здравословен начин. Мечтала съм си да се занимавам с нещо, което да допринесе по някакъв начин хората да се чувстват по-добре, по-щастливи и по-здрави най-вече.

– Колко здравословно е да скочиш с парашут?

– Ами за мен беше много здравословно! Ха-ха-ха-ха! Тъй като бях на етап от живота си, в който имах нужда да разтърся човешкото в себе си… Реших го от днес за утре, общо взето. Чувството беше уникално, въпреки че адреналинът не ми се покачи, за съжаление.

– Тоест ти си човек, който обича да рискува? Имаш предприемачески дух, дори за екстремни неща?

– Да, точно така!

– Това рязко контрастира с цялата атмосфера, която намираме тук, в Sea house. Тук става дума за спокойствие, релакс, за начин човек да се отпусне и да си възвърне душевната хармония… Как ги съчетаваш тези две неща?

– Трудно, честно казано, защото моята личност е буквално огнена. Аз съм Лъв с асцендент Скорпион (смее се). Имах нужда точно от този баланс. Защото аз съм, или по-скоро бях, преди да започна да се занимавам с този проект, изключително екстремна личност – много първосигнална, не обмислях нито едно решение, винаги правех каквото ми дойде на момента. Докато сега съм станала адски балансирана, дори самият проект – самото ми желание да го направя, ме накара да бъда такъв човек. Колежката ми, с която в момента работим на рецепцията, ми казва – как го постигаш? Как си такава една балансирана, спокойна и уравновесена? А аз си викам на акъла: Боже! Доживях да ми го кажат, че съм балансиран и спокоен човек! Не знам как го правя, но наистина тази работа ми помага да съм по-балансиран човек, което за мен е изключително постижение.

– А може би точно това е идеята и посланието на тази морска стая“ в сърцето на града? В това забързано ежедневие хората, които са нарушили баланса си, да могат да си го възстановят?

– Абсолютно! Аз даже се радвам, когато някой човек дойде с подобни на моите проблеми, които имах, когато пробвах флотацията за първи път, и ми каже – изключително съм стресиран, изключително съм напрегнат, искам да намеря начин, по който да си почина и мозъкът ми тотално да изключи всички дразнители. А аз му казвам: Тука е мястото! Флотацията е начинът! (Смее се.)

– Да поговорим малко по-обстойно за флотацията, за морската къща. С какво е по-различна например от един традиционен спа център?

– Ние сме по-различни с това, че за едната от услугите, които предлагаме, имаме ексклузивно представителство за България. Флотацията – това е една стая, която е наситена с морски климат. Тук въздухът се насища с три елемента – високо съдържание на йод, който има противовъзпалително и изчистващо действие, сол – чиста медицинска сол, и чист кислород, който има цялостен възстановяващ и тонизиращ ефект върху тялото. Другото нещо, което предлагаме – работим с изцяло жива, канген вода. Канген водата е алкална вода с висок процент pН. Хубаво е човек да пие алкална вода, за да се детоксикира и въобще да се чувства по-добре цялото му тяло, да има тонус.

„Морска къща“ - Sea house

– А какви са здравословните ефекти на флотацията върху човешкия организъм?

– Флотацията е едно върховно преживяване, което кара човек да се свърже със самия себе си, да живее в настоящия момент. Ваната е пълна с 500 кг епсомови соли, което представлява магнезиев сулфат. Това е огромно съдържание на магнезий, буквално една планина от магнезий е разтворена в един тон вода. След 40-ата минута на флотационната терапия, като изключим всички дразнители, като светлина, звук и пр., човек се свързва със себе си и достига до тета-състояние – състояние, в което мозъкът започва да генерира тета-вълни. Това състояние ни е присъщо, когато спим дълбок, качествен сън или пък медитираме. Много хора, особено мъжете, заспиват още от самото начало, което е страхотно постижение. Това значи, че наистина са си отпочинали. След една флотационна терапия човек изглежда като прероден, като сутрешно събудил се. Един час във флотационната камера се равнява на четири часа пълноценен сън, точно заради този процес на генериране на тета-вълни. Набавяме си магнезий в тялото, отпуска се мускулатурата, отпускат се крампи, други болки, които имаме, малко по малко изчезват. Става постепенно, защото магнезият трябва да се натрупа във тялото, не може да стане отведнъж, от една терапия.

– Колко терапии са необходими на човек, за да подобри състоянието си? Един път седмично достатъчно ли е?

– Един път седмично е напълно достатъчно. Въпреки че човек може да не е спортист и пак да има крампи. След 50 – 60-годишна възраст организмът започва да се променя, появяват се болки в ставите, сърдечно-съдови проблеми и т.н. По принцип лекарите изписват магнезий на таблетки. Флотацията обаче е най-добрият начин за набавяне на магнезий в тялото директно чрез кожата – кожата е най-големият човешки орган, какво по-хубаво от това да си вземе колкото е необходимо.

„Морска къща“ - Sea house

– А какво представлява самата флотационна камера? На пръв поглед ми заприлича на огромно луксозно джакузи…

– Ха-ха-ха! Само на джакузи не я бяха оприличавали! По-скоро на космическа капсула. Тя е огромна, 3х3 метра, няма опасност човек да се почувства клаустрофобично вътре. Имаме място да се реем, затваряме се или пък не се затваряме, в зависимост от това доколко човек е готов да прекрачи границите на комфортната си зона. Защото, затворени в една такава капсула, за повечето хора е малко стряскащо да останат сами със себе си и да чуват само ударите на собственото си сърце. Другото определение за флотационната камера е „яйце“. Кара ни да се сгушим в него, връщаме се към първородното… На мен повече ми харесва „космическа капсула“.

– Какво друго човек може да намери в „Морска къща”?

– Може да намери себе си най-вече. Може да намери спокойствие, може да намери приятели и много усмихнати лица. Баланс. Това са нещата, към които аз се стремя и които искам да дам на клиентите. Мисля, че го постигаме доста добре.

– Пресилено ли ще е, ако кажем, че на 400 км от морето се намира един истински морски кът? Хемингуей е казал, че всичко, което е далеч от морето, е провинция с „Морска къща“ ставаме ли столичани напълно?

– Абсолютно! Ние сме възможност за бягство към морето, независимо че сме на 400 км от морския бряг. Абсолютно всичките положителни свойства, които ни дава морският бряг, можем да ги получим и тук, в „Морска къща“.

– Това автоматично ме освобождава от обещанието, което си давам всяка година на морето – да стана рано сутрин и да тичам по морския бряг, за да дишам йодни пари. Мога да си го правя и в центъра на София, при това не само по изгрев слънце!

– Да! Точно това се опитвам да обясня на всички хора, които ни посещават – че не е необходимо да стават в шест часа, за да дишат йодни изпарения.

– Предлагате и масажи…

– О, да. О-о-о, да! Как копнея за масаж след тая тежка тренировка вчера! Масажистката ни наистина е страхотна – като човек и като специалист. Завършила е кинезитерапия, практикува най-различни масажи, смея да твърдя, че тя е много силна във шиацу, дълбокотъканният й масаж е просто невероятен. Отскоро започнахме да работим и с една уникална козметика за арома-масла. Ароматерапията също е една от предпочитаните при нас.

– Аз пък забравих да си пробвам чая! Освен всичко това предлагате и здравословни напитки – специални чайове, моят е мурсалски, а всички знаем как той действа на мъжествеността…

– Да, така е (смях)! Мурсалски и мента. Правим и страхотно капучино, с лешниково мляко, което ми е любимо. Това капучино го видях на едно местенце, на което ходя често, и си казах: О-о, това ще взема да го предлагам и в моето местенце, защото има страхотен вкус и същевременно не е с лактоза.

– Значи всеки, който иска да води здравословен живот и да се погрижи за тялото и душата си, е добре дошъл при вас?

– Абсолютно добре дошъл е! Пък и само на чаша чай или на чаша кафе. Да му разкажем, да му обясним разни неща… Добре е дошъл всеки!

– Какви са личните ти планове оттук нататък?

– Личните ми планове са… През март месец да мога да си позволя да отида на един триседмичен курс в „Харвард” за предприемачи. Знам, че ще ми се случи (усмихва се). Да си завърша магистратурата – предстои ми да пиша магистърска теза, да продължа да си уча италианския, защото ми се наложи временно да го спра заради този проект, да се усъвършенствам като човек… това са ми личните цели.

– Успех! Това със сигурност няма да е последният ти предприемачески проект.

– Да! Със сигурност няма да е! (Смее се.)

 

 Интервю на Кирил Петров, за 191 брой на списание Playboy