СЪБИТИЯ АЛБЕНА ПЕТРОВИЧ ВРАЧАНСКА И ЯНА БУКОВА ОБЕДИНЯВАТ ТАЛАНТИТЕ СИ В ОПЕРАТА „КАМЕННИЯТ ПИР” 19 август се открива MozArt фестивал в Правец

Вечният образ на Дон Жуан оживява в най-новата българска опера „Каменният пир“, създадена от композитора Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.
Световната премиера на творбата ще бъде на 19 август 2021 г. в рамките на XVII MozArt фестивал в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.
Публиката на фестивала ще има шанса да присъства на вълнуваща постановка, която се вписва в световните тенденции на съвременното изкуство. Музиката е създадена с нетрадиционни композиционни средства, а сценичната реализация я превръща в неконвенционален визуален спектакъл.

През 2021 г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Албена Петрович Врачанска и поетесата Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов начин историята на неуморимия прелъстител. „Каменният пир” заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни. Драматичният текст съдържа множество вмъкнати цитати – от „Дон Жуан“ на Моцарт до научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на легендарния прелъстител.

В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост? “Каменния пир” започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.


В ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира – Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио – Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.
Диригент е Виктор Крумов, а асистент режисьор – Денис Бояджиев
Сценичният дизайн и костюмите са на Гендони. Концертмайстор – Милена Иванова, хормайстор – Ивона Иванова, отговорен корепетитор – Мирослав Георгиев.

В следващите дни гостите на MozArt фестивала в Правец ще имат удоволствието да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и любимката на публиката – цигуларката Лия Петрова; на музикалния спектакъл „В очакване на Моцарт“, дело на световно признатата режисьорка Вера Немирова, която ще бъде и гостът на традиционната „Среща с автограф“. Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а спектакълът е посветен на 100 годишнината на Музикалната Академия.

Във фестивалната програма е включен и концерт-матине на млади музикални таланти от гр. Правец. Последната фестивална вечер е поверена на балет „Арабеск“ и спектакъла“Opera Diva” със специалното участие на прима балерината Веса Тонова.

Ограничено количество билети за събитията са налични в Ивентим
Фестивалът се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Материалът MozArt фестивал в Правец е публикуван за пръв път на НОВИНИ.