Фирма Велга ООД е финалист за Балканските Бизнес Награди

Над 90 процента от продукцията на българските мебелни производители – ВЕЛГА ООД, финалисти за Балканските Бизнес Награди, намират пазар основно на европейските пазари и в Близкия изток, а на вътрешния пазар е с дял до 5 % от общото производство, съобщават организаторите на церемонията ВИП Комюникейшън.

Най-мащабният бизнес форум на Балканите е под патронажа на община Ловеч, а церемонията за седмото издание на Balkan Business Awards ще се състои на 28.04.2021 от 19 ч. в конферентната зала на хотел Президиум Палас.

Велга ООД е създадена през 1989 г. от тримата братя – Веселин, Гавраил и Лазарин Дочеви, с амбицията да произвеждат и предлагат на пазара тапицирани мебели, предназначени за дом, офис, хотел или ресторант. Семейната фирма започва своето развитие като постепенно, със собствени средства, се разширяват застроените площи и днес те са над 8000 кв.м.


Фирмата разполага със затворен цикъл на производство, което дава гъвкавост, точно планиране и кратки срокове за изпълнение на поръчките. Доставчици на фирмата са както най-големите вносители на материали в България, така и световно известни фирми за висококачествени мебелни компоненти. Компанията работи чрез поръчкова система с текстил и естествени кожи на водещи европейски производители.

Фирмата е създала над 300 модела тапицирани мебели, като в производство към този момент са около 70 на брой. Всеки модел има своите варианти, за улеснение при избор от клиентите. В продуктовата гама на Велга са предимно мебели за всекидневна, тапицирани спални и легла, различни стилове столове и релакс-фотьойли. През последните години силно се внедряват различни модели с електрически механизми. Колекцията от продукти се обновява ежемесечно, като част от мебелите са със запазени права върху дизайна и патентовани конструктивни решения. Самочувствието на фирмата е изградено благодарение на утвърденото качество, добър имидж и добър дизайнерски екип с разработени собствени модели мебели, които се приемат много добре на европейския пазар.


През всички тези години Велга ООД се наложи като лидер в производството на среден и висок клас тапицирани мебели.

Амбициозна е и основната идея на фирмата – създаване на нови пазари чрез собствен дизайн и модели тапицирани мебели.

В предприсъединителния период на България към ЕС започва и модернизацията на предприятието с европейски средства.

Велга ООД има усвоени 10 европрограми за финансиране, свързани с конкурентоспособност, енергийна ефективност и човешки ресурси – на стойност 6 000 000 лв.

В края на 2020 г. бе пуснат нов цех за производство на тръбни мебели. Машините на стойност 1 200 000 лв. в новия цех са закупени с европейско финансиране.

Велга ООД има собствена социална политика, която допринася за сплотяване на колектива и създаване на трайни работни места (безплатна храна, купони, работно облекло, бонуси и допълнителни стимули за дългогодишни работници). Създаден е отличен микроклимат и условия за труд в предприятието.

Фирмата залага на качеството и комфорта на продукцията, затова дългогодишният опит и квалифициран персонал се съчетават с модерни технологии и използването на машини с цифрово управление. Това е гаранция за постоянното високо качество на мебелите с марка Велга.

От началото на 2014 г. във фирмата е въведена инвестиционна програма за модернизиране и обновяване на техническата база, както и подобрение на работната среда. За направените инвестиции в две последователни години компанията бе отличена от Община Ловеч с приза „Бизнесмен на годината“.

Фирма Велга ООД вече 30 години е част от бизнес историята на град Ловеч.

Партньори на Балканските Бизнес Награди са: Българската Агенция за Инвестиции, Българската търговско-промишлена палата, Българо-гръцката Търговска Камара, Конфиндустрия България – Италия, Българо-македонския Бизнес Клуб, Сръбско-българската търговска камара, Турско-българската търговско-индустриална камара, Гръцко-руската търговска камара, Бизнес клуб Лондон и други.

Материалът Наши производители на мебели покориха Европа и Близкия Изток е публикуван за пръв път на НОВИНИ.