Потребителите да бъдат особено пресметливи при разглеждането на оферти за покупка на едни от най-търсените подаръци за Коледа и Нова година като телефони, смарт часовници и телевизори. Някои дружества излязоха с наглед примамливи предложения, с които дават отстъпки за крайното устройство при сключването на нов срочен договор с абонамент за предоставяни от тях услуги.

Посочената в офертата месечна абонаментна такса се оказва, че е само за първата година. Над нея е поставена звездичка, тя препраща към допълнителна информация, от която става ясно, че през втората година потребителят ще плаща двойна на обявената месечна такса. А когато и втората година изтече и клиентът остане с този абонаментен план, ще дължи с по още няколко лева повече всеки месец“, даде пример в ефира на Радио София Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Според нея този казус трябва да се анализира, тъй като има основание да се разглежда за нелоялна търговска практика. „Става дума за опит за заблуда на потребителя, защото той е привлечен от първоначалната кратка информация за цената, макар над нея да е поставена една звездичка с препратка към подробности. Човек трябва да прочете повече, за да разбере как ще се променят условията през двугодишния период на новия срочен договор, с който ще вземе устройството на обявената преференциална цена, както и какво ще се случи след това“, коментира Руменова.

Нещо повече – за две години потребителят ще е изплатил устройството, което може сега веднага да си купи от търговската мрежа свободно, без да се обвързва с телекома с нов срочен договор и в общия случай да му струва приблизително толкова, колкото би платил заедно с телекомуникационната услуга съгласно тарифата на настоящия си план. Не е без значение и фактът, че след две години това устройство вече няма да е на тази цена, а на далеч по-ниска. Затова при покупка трябва да се съобразяват всички аспекти.

В предаването „Радиокафе“ Габриела Руменова препоръча освен за цените, клиентите да следят и характеристиките на стоките, да гледат за гаранция и винаги да изискват касова бележка. При евентуален проблем да се обърнат първо към търговеца, а след това и към контролните органи.

Трябва да казваме „не“ на всички случаи, в които се опитват да ни заблудят по някакъв начин. Всъщност, най-голямото наказание за търговеца е да не купим от него, да кажем на други хора, че той не е коректен. По този начин той много трудно би могъл да съществува на пазара“, посъветва още експертът и добави, че когато сме направили избор на стока, е добре да проверим условията за продажбата и при повече търговци.