Подводната гора, оцеляла хиляди години, ледени гмуркания в Южния океан край Антарктида и отбор от професори с водолазна екипировка – това звучи като сценарий на научнопопулярен филм, но за екипа на Софийски университет това беше част от впечатляващото подводно събитие „Под водата с университетски подводен клуб Южен залив“. Тези гмуркания се проведоха в рамките на празненствата по случай 60-годишнината от създаването на Геолого-географския и Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специален гост в събитието беше деканът на Геолого-географския факултет, професор д-р Климент Найденов. Той лично се екипира с леководолазна техника и направи обиколка в подводния свят на Черно море. Заедно с него гмурканията извършиха доц. д-р Любомир Кендеров (БФ-СУ), доц. д-р Весела Евтимова (ИБЕИ-БАН), доц. д-р Михаил Илиев (БФ-ГГФ), гл. ас. д-р Ралица Събева (ГГФ-СУ), гл. ас. д-р Стефан Велев (ГГФ-СУ), гл. ас. д-р Даниел Тодоров (БФ-ГГФ), д-р Деница Апостолова (ГГФ-СУ) и д-р Николай Янев (СУ).

Изследователите от университетския подводен клуб работят по научен проект, който има за цел да разкрие тайните на една от рядките подводни гори, открити в моретата. Тези гори са съставени от огромни дървета, представляващи засега неизвестен вид блатен кипарис, които са растели преди милиони години между Созопол и остров Свети Иван. След повдигане на морското ниво, горите са били покрити с морски седименти, запазвайки дървесните им структури фосилизирани до днес. Събраните научни материали по време на това събитие ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в чужбина, с цел да се определи точният вид дървета, които са съставяли древната гора.

Университетският подводен клуб „Южен залив“ беше създаден с подкрепата на декана на Биологическия факултет, професор д-р Стоян Шишков, и декана на Геолого-географския факултет, професор д-р Климент Найденов, през 2021 година. Основната цел на клуба е да покаже, че леководолазната дейност е изключително важен инструмент за провеждане на изследвания в областта на природните науки и науките за Земята. От самото си създаване, членовете на клуба работят и върху създаването на национални стандарти за леководолазна работа в Антарктика. Чрез партньорство с испанските антарктически леководолази, българските изследователи адаптират протоколите за потапяне в ледените води на Южния океан. Там температурите на водата са близки до точката на замръзване, но с подходяща екипировка студът не е ограничителен фактор за геоложките или биологичните изследвания. Трудностите се дължат на внезапните срутвания на големи ледени маси, които бързо покриват акваторията, както и на наличието на опасни хищници като косатки и леопардови тюлени. Създаването на правила за гмуркане в тези опасни води ще предостави възможности за развитие в множество области на науката.