Кой е Росен Петров

 

Завършил е НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Академията на МВР със специалности „Право“ и „Сигурност и борба с престъпността“.

Работил е около година в Криминална полиция на Столичната дирекция на МВР , като оперативен работник на длъжност – разузнавач първа степен. Заедно с Любен Дилов-син и Слави Трифонов е един от основателите на Движение Гергьовден и член на неговото ръководство.

През 2005 г. напуска организацията поради несъгласие с политиката на движението. Росен Петров е автор на идеите и обществените инициативи „ Българската Коледа “ и „ Свобода за българските медици в Либия “. Автор на много анализи в пресата, свързани най-вече с политическата ситуация и борбата с престъпността. През лятото на 2006 година заминава за 2 месеца за Доминиканската републиката , където е креативен продуцент на „Сървайвър БГ“. Автор на идеята за конкурса „ Танцувай с мен “, проведен в „Шоуто на Слави“ от ноември 2006 до февруари 2007. От 2005 г. Росен Петров редовно се изявява със своя собствена рубрика в „Шоуто на Слави“.

След заболяването на Слави Трифонов, Росен Петров го замества като водещ до неговото възстановяване (до 9 юли 2007 година). Росен Петров започва телевизионния сезон 2007/2008 отново с обществено значима инициатива – издигане на голям паметник в София на Хан Аспарух . Ангажира се и с реализацията му, която поради мащабността на проекта би трябвало да отнеме поне 2 години. За тази цел основава гражданското сдружение „ Мила Родино “ заедно със Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото , хаджи Тошко Йорданов и Ася Йорданова, което да извършва и благотворителна дейност. През същия телевизионен сезон (за трета поредна година) Росен Петров продължава реализирането и на собствената си уникална рубрика „ Истински истории “, както и втори сезон на „Танцувай с мен – 2“. Ново начинание е и рубриката „ Под кръстосан огън “ в „Шоуто на Слави“, на която е и водещ съвместно със Слави Трифонов. Също като „Танцувай с мен“, през пролетта на 2008 г. Росен Петров създава и изцяло новия в рамките на „Шоуто на Слави“ конкурс „ Кандидати за слава “. В средата на месец май 2008 г., седмици след старта на конкурса, Росен Петров напуска поста си на главен сценарист на „Шоуто на Слави“ и този на съдружник в продуцентската компания „Седем-осми“ АД, както и във всички други фирми, където негов партньор е Слави Трифонов. Няколко месеца по-късно, в края на август 2008 г., броени дни преди началото на новия телевизионен сезон на „Шоуто на Слави“, „Седем-осми“ АД напускат и двамата главни режисьори – съпрузите Стефка Райкова и Васил Лесов, както и сценаристът Калинка Тодорова. В публичното пространство все повече се засилват слуховете за намеренията на Росен Петров да стартира самостоятелна продуцентска дейност и ново авторско предаване, за което събира екип.

През октомври 2008 година Росен Петров създава продуцентската компания „Медиа тайм“ (Media Time). На 7 февруари 2009 година се излъчва първият епизод от 12-серийното патриотично историческо ток-шоу „ Операция Слава “, посветено на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, което Росен Петров и екипът му реализират в партньорство с продуцентската къща „ Дрийм тийм “ (Dream Team Productions) на Евтим Милошев и Любомир Нейков – бивши служители Росен Петров и Слави Трифонов, напуснали „Седем-осми“ през есента на 2006 г.

На 9 февруари 2014 година, Росен Петров прочита на живо в предаването „Нека говорят с … Росен Петров“ по бТВ декларация от негово име, че започва политическата му кариера в Политическа партия „България без цензура“ като заместник-председател на ПП „България без цензура“