Церемонията е на 4.12. 2020 г. от в хотел Маринела, София

Културно-историческите забележителности на територията на община Мездра привличат все повече туристи дори в период на световна епидемична криза, категорично е журито на шестото издание на Балканските Туристически Оскари 2020.

Церемонията за Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за развитието на полуострова и то в период на остра пандемична криза, засегнала най-вече туристическия сектор. Общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма от различни държави ще превърнат София в столица на Балканите.


Събитието ще се състои на 4.12. 2020 г. от 20 ч. в хотел МАРИНЕЛА, София, съобщава ВИП Комюникейшън.

Археологически комплекс „Калето”- Мездра е изграден в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, спечелен от община Мездра по оперативна програма „Регионално развитие“. Реализираните по проекта дейности включват реставрационни и консервационни работи, експозиционен надзид, укрепване на крепостната стена и основи, прокарване на експозиционни маршрути. Наред с това е реконструирана и техническата инфраструктура, осигуряваща достъп до обекта. Изградена е амфитеатрална сцена и декоративна колонада. Съществуващият паркинг е разширен и реконструиран, рехабилитирана е парковата зона, изградено е художествено осветление. Хълмът е разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история – от каменно – медната епоха до Средновековието. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че селището край Мездра е процъфтявало като занаятчийски център. Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България.


От 2014 година насам традиционно се провежда фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“. Идеята за осъществяването на средновековния фестивал „Калето – Мездра“ е създаване на контакти и обмяна на опит, както и увеличаване интереса на туристите към културно-историческото наследство на България. За целта са поканени възстановчици и занаятчии от различни краища на страната, които на място пресъздават бита, занаятите, облеклото и въоръжението през Средновековието (Първо и Второ българско царство). Фестивалът привлича интереса на туристите към Археологическия комплекс „Калето“ – Мездра, което от своя страна оказва положително влияние върху утвърждаването на Община Мездра като атрактивна дестинация в сферата на културния туризъм.

Черепишкият манастир е основан през ХІV в. в сърцето на Искърския пролом. Историята му е драматична – нееднократно е опожаряван от турците и възобновяван от местното население. Манастирският комплекс е обогатен с Вазовия музеен кът, костницата и Рашидовата къща, свързана с интересна местна легенда. Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

Църквата „Св. Николай” в с. Царевец е построена към края на ХІV в. Иконостасът е от каменна зидария, измазан и изписан – единственият запазен такъв в цяла България.

Храмът е забележителен пример за старите български строителни и живописни традиции. През 1972 г. църквата е обяве на за Паметник на културата с национално значение.

През 1979 г. скалните гравюри от местността Шупловица край с. Царевец са обявени за Паметник на културата от национално значение. Издълбаните рисунки са датирани към Праисторическата епоха, а от Средновековието са надписите и изображенията, разказващи за татарските нашествия и Шишмановите битки с османските завоеватели, напомня кметът на Мездра Иван Аспарухов.