През последните години дигиталният портфейл (т.нар. digital wallet) се наложи като една от най-модерните и перспективни финансови технологични услуги. Този тип решения позволяват на потребителите да обединят всички свои картови и други сметки в удобно приложение, най-често достъпно през смартфона. Това улеснява значително всякакъв вид разплащания и същевременно ги прави много по-сигурни. В добавка дигиталните портфейли увеличават възможностите за разплащане с разнообразни устройства като умни часовници, гривни, телефони, таблети и много други. Днес редица технологични компании, както и финансови институции вече предлагат такива решения, а в Европа тяхното навлизане получи допълнителен тласък, благодарение на влязлата в сила нова директива за платежните услуги PSD2.

В исторически план банковите институции са сред първите, които се дигитализираха, включително голяма част от операциите, свързани с обслужване на клиентите – карти, интернет, мобилно банкиране и т.н. Те обаче се забавиха по отношение създаване и управление на собствени дигитални портфейли и вече започват да осъзнават това“ – посочва Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на решения за финансови институции в Сирма Груп.

Според него, клиентското изживяване се е наложило като тема номер едно в сектора през последните години, особено когато става въпрос за дигитални финанси. “Ковид пандемията принуди както клиентите на банките, така и самите финансови институции да променят своите дългогодишни навици за ползване на финансови услуги. Създаването на собствени дигитални портфейли, основани на плащания от сметка в сметка е една от възможностите, които PSD2 регламентът предоставя. То може да помогне на банките да увеличат обема на плащанията посредством директен достъп до сметките, без значение в коя банка са” – добавя още Мердихан Исмаилов.

Самата Сирма Груп вече се позиционира успешно в този сегмент. Компанията, която има над 20-годишен опит в банковия и финансов сектор, създаде първия по рода си дигитален портфейл базиран на плащания от типа IBAN към IBAN. Той се нарича Up2Pay и е последно поколение дигитален портфейл за банки и търговци, който използва процесите на отворено банкиране за извършване на платежни транзакции, инициирани от търговец и упълномощени от потребител на платежни услуги.

Решението е подходящо както за банки, така и за застрахователни и лизингови дружества, както и инвестиционни мениджъри, а потенциален интерес биха имали също ритейлъри, онлайн търговци и др. То предлага многобройни предимства за всички участници във веригата на стойността – банката, търговците и крайните потребители.

То осигурява незабавност в получаването на парите, както и възможност да се организират паневропейски плащания, без необходимост от допълнителни оператори. Освен това може да намали значително транзакционните такси и комисионни, както и да подобри мигновеното получаване на финансови постъпления.

Крайните клиенти от своя страна могат чрез Up2Pay да обединят на едно място информацията за всички свои банкови сметки и в същото време да извършват платежни транзакции, избирайки желаната от тях сметка, независимо в коя банка е тя. Транзакциите са базирани на основния банков продукт – разплащателната сметка. В добавка, дигиталният портфейл може да се използва заедно със съществуващите системи за мобилни разплащания, позволявайки на клиентите да плащат за покупки със своите смартфони.

Сред най-важните характеристики на дигиталния портфейл на Сирма са инициирането и одобрението на плащане от сметка към сметка, незабавни плащания между портфейли, персонален мениджмънт на финансите и възможности за проверки на баланс, история на транзакциите и отчети, обслужване на плащания във физически и онлайн магазини. В добавка решението предлага и опции за плащане в магазини чрез сканиране – посредством NFC или QR код, за биометрично удостоверяване, за интеграция с последното поколение чатбот, базиран на изкуствен интелект, интеграция със софтуер за лоялност и награди, както и много други.

***

Сирма Груп Холдинг“ АД, създадена през 1992 г., е една от най-големите софтуерни групи в България, пионер в областта на технологиите с изкуствен интелект. Сирма е специализирана в създаването на поръчков софтуер, ИТ и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги в няколко направления – банки и застраховане, пазарно разузнаване, здравеопазване, опаковъчна промишленост, търговия, културно наследство. Компаниите в групата създават световно разпознаваеми софтуерни продукти на базата на семантични технологии, индустриален софтуер, приложения в областта на телемедицината, киберсигурност и облачни решения, платформа за електронно управление, електронни административни услуги, музеен софтуер и др. В групата работят над 400 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.